Tudomány

Ez a gyógyszer megakadályozhatja a gyorsételek miatti elhízást

Aleksandr Zubkov / Getty Images
Aleksandr Zubkov / Getty Images

Érdekes kísérletet folytattak a San Antoniói Texasi Egészségtudományi Egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, hatásosan ellensúlyozhatja-e egy kísérleti gyógyszer a gyorsételek egészségre gyakorolt káros hatásait. Az eredmények azt mutatják, hiába tápláltak életük nagy részében magas cukor- és zsírtartalmú gyorsételekkel kísérleti egereket, a CPACC kémiai rövidítésű szerrel sikerült megakadályozni a súlygyarapodást, és a máj károsodását – írja a Science Alert.

A szabadalmi bejelentés alatt álló szer a szakemberek elmondása szerint úgy működik, hogy korlátozza a magnézium bejutását a mitokondriumokba, a sejt azon részeibe, amelyek az energiatermelésért és a kalóriaégetésért felelősek. A mitokondriális rendellenességeket egyébként számos betegségben, köztük az elhízásban, a cukorbetegségben és a szív- és érrendszeri betegségekben is kimutatták.

A kutatók akkor fedezték fel az új gyógyszert, amikor egy bizonyos MRS2 nevű gén törlésének hatását vizsgálták, amely egy Mrs2 nevű magnéziumtranszporter fehérjét kódol. A magnézium a kalcium, a kálium és a nátrium mellett egyike a négy fő pozitív töltésű ionnak, amelyek többféleképpen járulnak hozzá a szervezet sejtfunkcióihoz.

A fent említett MRS2 nevű gén törlése karcsúbb, egészségesebb egereket eredményezett, amelyek mitokondriumaiban javult a cukor- és zsíranyagcsere, annak ellenére, hogy 14 hetes koruktól kezdve akár egy éven át gyorsételekkel tömték az állatokat. A CPACC beadásával végzett további kísérletekben a csapat az MRS2 gén törlésével megegyező hatásokról számolt be.

Bár az eredmények kecsegtetők, a kutatók szerint az MRS2 széles körű kifejeződése miatt az agyra, a szívre, a vesére, a tüdőre és a vázizmokra is gyakorolhat hatást a gén, ám erről további információval egyelőre nem tudnak szolgálni.

A kutatás eredmény továbbá hosszútávú gyorsétel fogyasztására vonatkozik, így nem tudni, rövid távon milyen változás indulhat el. Manigandan Venkatesan biológus szerint ugyanakkor egy, a szívroham és a stroke kockázatát, és a májrák előfordulását csökkentő szer hatalmas előrelépés lehet az egészségügyi kezelések terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik