Tudomány

Így lopták el a Mona Lisát

Marc Piasecki / Getty Images
Marc Piasecki / Getty Images

Vincenzo Peruggia szobafestő 1911. augusztus 21-én rabolta el a párizsi Louvre múzeumából a világ egyik leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci Mona Lisáját, azzal a szándékkal, hogy Franciaországtól visszajuttassa az olaszok számára – írja a Rubicon.

A tolvaj takarítónak öltözve osont be az épületbe, a bűntényre csak 36 óra után derült fény, a párizsi rendőrség pedig ekkor már hasztalanul kutatta át a város minden lakását, a Mona Lisának egyszerűen nyoma veszett. Az eset az egész világot izgalomba hozta és felütötték a fejüket az összeesküvés-elméletek is: egyesek úgy gondolták Németország tulajdoníthatta el a festményt.

Az eltűnt műalkotásnak két éven keresztül nyomát sem találták, 1913-ban azonban Peruggia eladásra kínálta fel a Mona Lisát Alfredo Geri műkincskereskedőnek. A szakértő először nem hitt a szobafestőnek, de egy találkozó alkalmával megbizonyosodott róla, hogy a festmény valóban eredeti.

Peruggia terve, hogy a műkincs eredeti otthonában, Firenzében kerüljön kiállításra azonban nem teljesült: a Mona Lisát visszavitték a Louvre-ba, ahol ma is található. A tolvaj 7 hónap börtönbüntetést kapott, szabadulása után honfitársai hősként ünnepelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik