Tudomány

Ez a világ legmérgezőbb kígyója

Ken Griffiths / Getty Images
Ken Griffiths / Getty Images

Évente nagyjából 5,4 millió embert harapnak meg mérges kígyók világszerte, ebből 80-138 ezer eset végződik az érintett halálával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A világon számos mérgeskígyó-faj létezik, közülük némelyik mérge semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre, azonban olyanok is akadnak, amelyek harapása akár percek alatt végezhet velünk.

A Live Science cikkéből kiderül, hogy mind közül a kispikkelyű tajpán (Oxyuranus microlepidotus) rendelkezik a legerősebb méreggel. Ezek a Dél-Ausztráliában és Queenslandben őshonos hüllők átlagosan 1,8 méter hosszúra nőnek, és mérgükből csupán egy pár csepp is elég lehet egy zsákmányállat vagy ember megöléséhez.

Bár rendkívül veszélyesek, viszonylag kevés haláleset köthető hozzájuk, mivel az emberektől viszonylag távol eső területeken élnek, így ritkán kerülnek kapcsolatba velük.

A kispikkelyű tajpán akkor támad, amikor veszélyben érzi magát, harapás előtt teste „s” alakot ölt. A faj különlegessége, hogy a mérge hialuronidázt tartalmaz, vagyis egy olyan enzimet, amely felgyorsítja a toxinok felszívódását az áldozat testében, így sokkal halálosabbá téve azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik