Tudomány

50 ezer éves tévedést fedeztek fel az emberi történelemben

benoitb / Getty Images
benoitb / Getty Images

Határozott, megdönthetetlennek tűnő bizonyítékot találtak arra, hogy a modern ember ősei körülbelül 50 ezer évvel korábban gyújtottak és oltottak tüzet Európában, mint ahogyan azt eddig gyanították – írja az IFLScience.

Dr. Clayton Magill, a Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerzője és társai a spanyol fővárostól keletre található Valdocarros II elnevezésű, hatalmas régészeti lelőhelyről származó mintákat vizsgálták. A kémiai elemzések egyértelműen arra utalnak, hogy a dolgokat ellenőrzött tüzekkel égették el, amely esemény fontos szerepet játszhatott a társadalmi interakciók fejlesztésében.

A skóciai Heriot-Watt Egyetem adjunktusa szerint az irányított tüzeket leginkább főzésre, és önvédelemre használták.

Ez utóbbi feltételezést az is megerősíti, hogy a tűz térbeli mintázata mindig körülvett valamit: legyen az egy otthon, egy falu, vagy akár csak egy helyiség.

A bizonyítékok tehát arra utalnak, hogy európai őseink már 245 000 évvel ezelőtt elsajátították a tűz használatát. Az azonban továbbra sem világos, hogy pontosan melyik ősünk kezdett bele a csiholásba. A legtöbb becslés szerint a modern Homo sapiens körülbelül 50 ezer évvel ez előttig nem is volt jelen Nyugat-Európába, ami arra utal, hogy egy másik faj lehet a felelős.

Európán kívül egyébként több, ennél korábbi bizonyíték is van arra, hogy az emberek tűzzel játszanak. A Homo erectus például nagyjából 1,6 millió évvel ezelőtt már használhatott ellenőrzött tüzet, azonban a kutatók közt még mindig vita van az időpontokkal kapcsolatosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik