Tudomány

Nem sokkal a szabadulása előtt elpusztult a világ legmagányosabb kardszárnyú delfine

Matias J. Ocner/Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images
Matias J. Ocner/Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images
1970 óta élt rabságban Miamiban.

Több mint 50 fogságban töltött év után augusztus 18-án elpusztult a Lolita (indián nevén Tokitae, becézve Toki), a kardszárnyú delfin, akit sokszor fajtája legmagányosabb egyedének hívtak, hiszen 1970 óta élt fogságban az Egyesült Államokban található Miami Seaquariumban – írja a LadBible. Gondozói szerint az állat életének utolsó két napjában a rossz közérzet komoly jeleit mutatta.

A Seaquarium orvosi személyzete és Friends of Toki nonprofit egyesület tagjai ugyan mindent megtettek azért, hogy segítsenek a kardszárnyú delfinen, de hiába – a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint veselégtelenség végzett az állattal.

Lolita évtizedeken keresztül volt napi látványosság a Seaquariaumban, csak 2022-ben engedték „nyugdíjba”, és állatvédő szervezetek több éves kampányára volt szükség ahhoz, hogy 2023. márciusában megszülessen a döntés a szabadon engedéséről. Az előkészületek már javában folytak az állat szabadon bocsátásával kapcsolatban, de Lolita végül nem élte meg, hogy visszakerülhessen az eredeti élőhelyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik