Tudomány

Így halt meg Horthy Miklós fia

Heinrich Hoffmann / ullstein bild via Getty Images
Heinrich Hoffmann / ullstein bild via Getty Images

Horthy Miklós kormányzó idősebbik fia és helyettese, Horthy István 81 éve, 1942. augusztus 20-án hunyt el. A kiskormányzó sokáig gépészmérnökként dolgozott és a második világháborúban is harcolt – írja a Rubicon.

Mérnök és politikus

István Budapesten szerzett diplomát, majd többek között a Weiss Manfréd Gépgyárban és Amerikában, a világhírű Ford gyárban is dolgozott. A fiatal mérnök 1940-ben a MÁV élére került, ezzel együtt tagja lett az Országgyűlés felsőházának, és a magyar hadba lépés évében államtitkári feladatkört kapott.

A betegeskedő kormányzó 1942-ben jelölte ki helyetteséül addigra igen népszerű, idősebb fiát, a döntés ellen egyedül a szélsőjobboldali nyilasok tiltakoztak, mivel a mérnök közismerten angolbarát volt, és az évek során számos németeket bíráló nyilatkozatot tett.

Tragikus halál

Az újonnan megválasztott kiskormányzó még abban az évben a keleti frontra vonult, hogy a 2. magyar hadsereg tagjaként harcolhasson. A kormányzóhelyettest csak tartalékosnak osztották be, de ő ennek ellenére minden áron osztozni akart a katonák megpróbáltatásaiban, és az év során 24 bevetésen vett részt.

Augusztus 19-én megkapta visszahívó parancsát, ő azonban ezt eltitkolta felettesei elől, hogy tovább harcolhasson, így másnap felszállt Héja típusú repülőgépével, hogy megkezdje 25. bevetését, de a gépe rövid idő múlva a földbe csapódott, és a szerencsétlenségben életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik