Tudomány

Több száz éve halott herceg arcát rekonstruálták

Wikimedia Commons / Közkincs
Wikimedia Commons / Közkincs

Létrehozták Stuart Károly Eduárd eddigi legélethűbb arcrekonstrukcióját – írja a The Guardian. A Dundee-i Egyetem a skót herceg 1788-ban készült halotti maszkját használta fel, hogy megalkossák a modellt.

A rekonstrukció úgy mutatja meg Stuart Károly Eduárdot, ahogy az 1745-ös jakobita felkelés idején nézhetett ki. A herceget a kortársak kifejezetten jóképűnek írták le, karaktere az utóbbi időkben vált ismét népszerűvé az Outlander – Az idegen című sorozat miatt.

A modell szőke fürtökkel, fehér ingben és foltos bőrrel jeleníti meg a férfit. 1745-ben a herceg sikertelenül próbálta visszaszerezni száműzött apja számára a trónt. A próbálkozás után egy ideig rejtőzködött, majd Franciaországba menekült. 67 évesen halt meg agyvérzésben, ekkor maszkot készítettek arcáról.

A kutatók a tárgy másolatáról hoztak létre felvételeket, majd a legmodernebb szoftverekkel 3D-s modelleket alkottak.

Ezeket felhasználva rekonstruálhatták, hogy miként nézhetett ki a férfi mintegy 40 évvel a halála előtt, 24 évesen.

„Megnéztem a történelmi személyiségek korábbi rekonstrukcióit, és érdekelt, hogyan lehetne ezeket másképp elkészíteni” – mondta Barbora Veselá, a projektet kezdeményező mesterszakos hallgató. Célja kifejezetten az volt, hogy úgy jelenítse meg a herceget, amilyen a felkelés idején volt.

Veselá szerint a szépség szubjektív, Stuart Károly Eduárdnak azonban voltak olyan jellegzetes vonásai, amelyek megragadják a figyelmet. Mint hozzátette, abban bízik, hogy a rekonstrukciónak köszönhetően az emberek valódi személyként, nem pedig legendaként fognak tekinteni a hercegre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik