Tudomány

Rekordszámú fehér cápa sodródott partra Kanadánál

Gerard Soury / Getty Images
Gerard Soury / Getty Images

Rekordszámban sodródtak partra fehér cápák az elmúlt egy évben Kanadánál – írja a Live Science. Meglepő lehet, de a szakértők örülnek ennek, hiszen a kiugróan magas szám annak a jele, hogy javult a helyi populáció állapota.

Augusztus 7-én a Prince Edward-szigeten fedeztek fel egy közel 2,7 méter hosszú példányt. Kilenc hónap alatt ez volt a negyedik tetem a tengeri tartományok partjain.

Tonya Wimmer, a Marine Animal Response Society (MARS) igazgatója szerint az ezt megelőző két évtizedben évente csupán egy-két fehér cápa sodródott partra a térségben.

A magas szám arra utal, hogy nő a faj egyedszáma a környéken.

A négy egyed közül három fiatal, egy pedig kifejlett volt. A legutóbb megtalált állaton nem fedeztek fel traumára utaló jeleket.

Egyelőre egyértelműen nem sikerült igazolni a populáció gyarapodását. Elképzelhető, hogy a jelenség hátterében egyszerűen az áll, hogy egyre többen számolnak be a megtalált tetemekről, de összességében mégis úgy tűnik, nő a partra sodródások száma.

Kanada veszélyeztetettnek tekinti a fehér cápákat. A faj egyedszáma az Atlanti-óceán északnyugati részén az 1960-as évek óta több 70 százalékkal csökkent, főként a halászattal járó mellékfogások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik