Tudomány

Kincseket rejtő ősi temetőre bukkantak

microgen / Getty Images
microgen / Getty Images

A gótokhoz köthető, az ókor végéről származó temetőre bukkantak a lengyelországi Wdai Tájvédelmi Parkban – írja a Heritage Daily. A lelőhelyet egy YouTube-csatornát üzemeltető régész, Olaf Popkiewicz találta meg, a felfedezést követően egy 250 négyzetméteres területen kezdtek ásatásba.

A helyszínen 50 sír és különböző értékes tárgyak, így két ezüst nyaklánc, két ezüst függő, egy ezüst gyöngyökből készült nyaklánc, kígyómotívumos ékszerek és egy tökéletes állapotú urna került elő.

A temető az időszámítás szerinti 4. századra datálható, a környéken korábban feltárták már egy hasonló korú gót település maradványait.

A gótok a germánok egyik népcsoportját alkották, amely nagyban hozzájárult a Nyugatrómai Birodalom bukásához, valamint a középkor hajnalához. A feltételezhetően a wielbarki kultúrához köthető korai gótok a források szerint már az időszámítás szerinti 1. században a mai Lengyelország területén, a Visztula alsó folyásánál éltek.

A kutatók úgy gondolják, hogy a most megtalált temető nagy része még feltáratlan. A lelőhely megóvása érdekében minél előbb meg kellene kezdeni az átfogóbb ásatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik