Tudomány

Így halt meg Elvis Presley

Metro-Goldwyn-Mayer / Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images
Metro-Goldwyn-Mayer / Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

Elvis Presley, minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb előadóművésze 46 éve, 1977. augusztus 16-án halt meg. A rock and roll királya szegény családba született, de már fiatalon felfigyeltek tehetségére, és bár fellépései botrányt kavartak, a világ egyik leghíresebb zenészévé vált – derül ki a Múlt-kor cikkéből.

Szegény fiúból világsztár

Mississippi államban, szegény családba született 1935. január 8-án. A zene már fiatalon rabul ejtette, első gitárját 11 évesen kapta, néhány évvel később megnyerte középiskolájában a tehetségkutató versenyt.  Továbbtanulásra nem is gondolhatott, érettségi után minden munkát elvállalt, de zenei álmait nem adta fel.

Zenei pályája 1953-ban vette kezdetét, amikor Sam Philips Sun stúdió tulajdonos felfigyelt a tehetséges fiatalemberre. Karrierje igazán viszont csak két évvel később indult be, amikor Tom Parker vette szárnyai alá, aki szinte hónapok alatt világsztárt faragott belőle.

Mindennek megvolt az ára: a menedzser szokatlanul nagy részesedést kért Elvis bevételeiből, sokak szerint egyenesen kiszipolyozta az énekest.

Nem bírta az óriási hírnevet

Az RCA lemezcég rekordösszegért, 35 ezer dollárért szerződtesse a huszonegy éves ifjút, akinek 1956-ban megjelent debütáló albuma első rock and roll lemezként vezette az amerikai listát. Egyes televíziós szerepléseit az Egyesült Államok teljes lakosságának harmada nézte, táncmozdulatai, különösen erotikus csípőmozgása azonban botrányt kavart a konzervatívabb nézetűek körében.

Elvis két év alatt nemzedéki bálvány, a lázadás jelképe lett, de a szórakoztatóipar gyorsan bedarálta. A fiatal zenész egyre nehezebben viselte az óriási hírnevet, idővel teljesen elzárkózott a világtól.

Házassága megromlott, magánéleti problémái miatt a drogok és nyugtatók rabjává vált, és vészesen elhízott. Az alig negyvenkét éves énekest 1977. augusztus 16-án reggel holtan találták otthonában, drogtúladagolással összefüggő szívroham végzett vele.

Kultusza halála után sem hagyott alább, albumaiból becslések szerint egymilliárd példány is elkelhetett, ezzel ő minden idők legsikeresebb előadóművésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik