Tudomány

Tavaly rekord alacsony volt a termékenységi ráta Kínában

Zhang Chang / cnsphoto / Imaginechina / AFP
Zhang Chang / cnsphoto / Imaginechina / AFP

A kínai Népességi és Fejlődési Kutatóközpont becslése szerint 2022-ben rekord alacsony szintre, 1,09-re csökkent Kína termékenységi rátája, írja a Reuters.

Mindez azt jelenti, hogy

Kína a 100 milliónál nagyobb népességű országok között mára a legalacsonyabb termékenységi szinttel rendelkezik.Kína termékenységi rátája már most a világ egyik legalacsonyabbja Dél-Koreával, Tajvanéval, Hongkongéval és Szingapúréval együtt.

A népesség gyors elöregedése miatt Peking egy sor intézkedéssel, köztük a pénzügyi ösztönzőkkel és a gyermekgondozási lehetőségek javításával próbálja feltornászni a születésszámot.

Kínának gyorsan megoldást kell találnia a problémára, ugyanis a munkaképes korú emberek létszáma hamarosan drasztikusan be fog zuhanni, és

2050-re drámaian, 150 millióról 330 millióra emelkedik a 65 éven felüliek száma.

Több lesz a nyugdíjas, kevesebb a munkavállaló, kiesnek a gazdaság hajtómotorjai, szűkülni kezd a növekedés.

Peking most versenyt fut az idővel: még azelőtt kell tovább gazdagodnia, hogy elöregedne. Világszerte trend ugyanis, hogy a fejlődő és gazdag országokban, köztük Magyarországon is, rendkívüli küzdelemmel jár, hogy elérjék a szükséges arányszámot ahhoz, hogy a népesség ne csökkenjen.

Kína idén április óta már nem a világ legnépesebb országa. India lakossága a friss adatok szerint meghaladta az 1,428 milliárd főt, ami már több, mint Kína 1,425 milliárd fős lakossága.

Kapcsolódó
Április 14-én felsír majd egy újszülött Indiában, és ez Kínát érinti a legérzékenyebben
India minden valószínűség szerint átveszi Kínától a világ legnépesebb országa címet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik