Tudomány

Szökőkútként lövellte a lávát az Etna

Salvatore Allegra / Anadolu Agency via Getty Images
Salvatore Allegra / Anadolu Agency via Getty Images

Gyorsan, és váratlanul tört ki az Etna vasárnap éjszaka – derül ki Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus a 24.hu-nak megküldött közleményéből.

Az Etna utolsó kitörése idén május 21-én volt, a nyári turistaszezont eddig erőteljes vulkáni működés nem zavarta meg. Augusztusban sokan csodájára jártak a vulkán „pöfékelésének”, a Bocca Nuova kráterben kialakult kerekded beszakadásos kráterekből kisűvítő gázok ugyanis napokon keresztül különleges gázgyűrűket formáltak a vulkán csúcsa felett.

Salvatore Allegra / Anadolu Agency via Getty Images

A vasárnap délután is nyugodtan telt, majd nem sokkal este 9 óra előtt kisebb lávatűzijáték kitörés indult a tűzhányó jelenleg legaktívabb, délkeleti kráterében. A szeizmikus jelek csak este 8 órakor kezdtek utalni arra, hogy több hónap szünet után ismét lehet vulkánkitörés az Etnán. A helyi vulkán obszervatórium fél 10-kor emelte a készültségi szintet, majd közel 11 órakor már vörös riasztás lépett életbe, ami a légiközlekedésre is vonatkozott. A kitörés intenzitása gyorsan erősödött és nem sokkal éjfél előtt már az Etnára jellemző erőteljes paroxizmális, lávaszökőkút kitörés zajlott. A vulkáni hamu és lapilli a vulkán déli oldalán hullott, ez érintette a cataniai repteret is, ahol leállt a légiközlekedés. A magasba csapó lávaszökőkút kitörést kisebb lávafolyás kísérte a csúcsi területen.

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan végződött a vulkáni működés. A lávaszökőkút kitörés néhány óráig tartott, majd korahajnalra mind a robbanásos kitörés, mind a lávafolyás befejeződött.

Az Etna éjjeli kitörése mondhatni nagyon szerencsésen zajlott, valószínűleg nagyobb gondot okozott volna, ha mindez nappal történik, amikor sok turista van fenn a csúcsi területen. Az első szeizmikus előjelek, a kiadott riasztási szint után mindössze 2 óra múlva már beindult az erőteljes kitörés.

Mindez hangsúlyosan mutatja, hogy az Etna egy aktív vulkán, ahol akár több hónapnyi szünet után is bármikor és nagyon gyorsan elindulhat egy vulkáni működés. Ezt fontos tudni az odalátogató turistáknak is és ha elindulnak a vulkánra, akkor szükséges figyelni az INGV Etna Obszervatórium által kiadott értesítéseket.

Kapcsolódó
Videón, ahogy kitör Európa legaktívabb tűzhányója
A magasba törő láva lenyűgöző látványt nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik