Tudomány

Így halt meg Kleopátra

Miután Kr. e. 44 márciusának idusán a Brutus vezette összeesküvők megölték Julius Caesart, Kleopátra és Egyiptom helyzete is megváltozott: a királynő ezután a keleti római területek urának, Marcus Antonius triumvirnek a szövetségét kereste, akit idővel ugyancsak behálózott. Miközben Antonius a Levantén háborúzott a köztársaság nevében, idővel mind többet tartózkodott Alexandriában, végül állandó lakóhelyét is ott jelölte ki. Kleopátra és a triumvir szerelméből Kr. e. 40 decemberében ikergyermekek  születtek, a későbbiek során még egy fiuk jött a világra – írja a Rubicon.hu.

Antonius az évek alatt teljesen a királynő befolyása alá került, keleti hódításaival felesége és közös gyermekeik birodalmát gyarapította, eközben pedig mind jobban eltávolodott Rómától. Lepidus – a harmadik triumvir – idős kora folytán eközben a triumvirátusból ismét két férfi, ezúttal Octavianus és Marcus Antonius hatalmi harca lett. Előbbi hadvezért eleve sértette, hogy rokona, Octavia mellett Antonius másik feleséget is tartott, de az ellentét alapja természetesen a becsvágy volt.

A Rómában tartózkodó Octavianus az évek során eredményes kampányt folytatott riválisa ellen, beszédeiben gyakran ostorozta Antoniust „barbár” életmódja, Kleopátrával való kapcsolata és keleties viselkedése miatt. A fiatal triumvir Kr. e. 31 őszére rávette a szenátust egy Egyiptom elleni hadjáratra, és nemsokára személyesen indult meg riválisa ellen. A döntő csatát az egyiptomi és a római flotta a hellén partoknál, az Actium melletti öbölben vívta, ahol Octavianus aratott győzelmet.

Az ütközetet állítólag Kleopátra maga is végignézte, és miután látta, hogy seregei vesztésre állnak, cserben hagyta Antoniust, és visszatért országába. A fiatal triumvir Actium után egyenesen Egyiptomba hajózott, hogy elfogja a királynőt, de

Kleopátra a rabság elől az öngyilkosságba menekült, és Kr. e. 30. augusztus 12-én kígyómarással véget vetett életének.

Halála első fia, Caesarion sorsát is megpecsételte, akit Octavianus híres kijelentése után – „Túl sok Caesar!” – hamarosan meggyilkoltak. Miután Antonius gyermekei nem veszélyeztették a későbbi princeps hatalmát, az Egyiptomot meghódító római légiók az Örök Városba vitték őket, és később maga Octavianus nevelte fel őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik