Tudomány

Fogorvostól került a sürgősségire egy férfi a ritka betegsége miatt

Hoptocopter / Getty Images
Hoptocopter / Getty Images

Rendkívül furcsa tüneteket tapasztalt magán egy 60-as éveiben járó ausztrál férfi a fogorvosi vizsgálata után. A személyzet egyből látta, hogy gond van, nem sokkal később hányingerrel, szédüléssel és ferde látással került a sürgősségi osztályra, ahol később egy ritka rendellenességgel diagnosztizálták – írja a Science Alert.

Bár nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a vérzés és a fogászati beavatkozás összefüggött, egy nemrég közzétett esettanulmány szerzői azt gyanítják, hogy a vérnyomás hirtelen emelkedése volt a kiváltó oka az intracerebrális vérzésnek.

A CT-vizsgálat azonnal kimutatta, hogy egy kis vérzés gyakorol nyomást a beteg agyának bal alsó felében lévő szövetekre.

A férfinél először Parkinson-kórra gyanakodtak, azonban kiderült, hogy pár héttel korábban vizsgálaton vett részt. Az erek tekintetében itt nem voltak aggasztó jelek, bár a látottak arra utaltak, hogy a fehérállománnyal lehet gond, amelynek oka általában a csökkent véráramlás.

Végül sikerült beazonosítani a problémát: a CADASIL egy olyan ritka betegség, hogy feltételezések szerint 100 ezer emberből mindössze 2 érint, így általában észre sem veszik, vagy tévesen diagnosztizálják.

A rendellenesség egy mutálódott gén következtében alakulhat ki, ami miatt az ereket körülvevő izmok idő előtt elhalhatnak, és a hajszálerek elzáródásig meggyengülnek.

A végeredmény általában leukoencephalopathia, vagyis az agy fehérállományának elhalása. Az orvosi szakirodalom mindössze három másik esetet említ, amikor valaki intracerebrális vérzést tapasztalt a fogorvosi székben ülve. Az egyik, több mint 30 évvel ezelőtt bejelentett eset egy 52 éves nő volt, aki meg is halt. Az ausztrál férfi azonban célzott kezelést kap, és egyelőre jól van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik