Tudomány

Így halt meg a 300 spártai hős

Icas94 / De Agostini Picture Library / Getty Images
Icas94 / De Agostini Picture Library / Getty Images

Krisztus előtt 480. augusztus 11-én vette kezdetét a thermopülai hegyszorosban vívott ütközet, ahol az I. Leónidasz spártai király vezette – nem 300, hanem – 5-7 ezer fős görög sereg megpróbálta feltartóztatni Xerxész perzsa nagykirály százezres haderejét. A csata sok időt nyert a görögnek a háborúra való felkészülésben, egyúttal az emberi hősiességre is örök példát szolgáltatott – írja a Rubicon.

Maroknyi harcos a hatalmas sereggel szemben

Xerxész, a hatalmas, Indiától Görögországig és Egyiptomig terjedő, Perzsa Birodalom uralkodója 480-ban indított háborút a görögök meghódítására. A siker érdekében óriási szárazföldi és tengeri haderőt mozgósított, amely messze meghaladta a görög poliszok erejét, ráadásul Hellászt két oldalról is támadás fenyegette.

A spártai hadvezért, Leónidasz 300 katonával indult el a Thermopülai-szoros felé, mivel úgy vélte, a perzsák itt nem tudják érvényesíteni hatalmas fölényüket. Útközben a csekély spártai haderő Phókiszból, Thébából, Theszpiából és más poliszokból szerzett segítség révén 5-7 ezer fősre duzzadt, ez azonban még mindig eltörpült Xerxész 150-200 ezer harcosa mellett, amelynek a Perzsa Birodalom rettegett elit hadosztálya, a Halhatatlanok 10 000 fős csapata is része volt.

A perzsa uralkodó augusztus 7-én érkezett meg a szoroshoz, és 11-én indította az első rohamot a görögök ellen.

Kezdetét veszi a csata

Bár a nagykirály fölényben volt, az idő valójában mégis őt sürgette, ugyanis hatalmas seregét nehéz volt fenntartani: magas volt a járványok kockázata, problémás volt az élelmezés, valamint az is számított, hogy Athén és a többi polisz mennyi időt nyer a felkészülésre.

A görögök hősies helytállásának végül egy áruló katona, Ephialtész vetett véget, aki elmondta a perzsáknak, hogy egy keskeny hegyi úton, könnyen a védekező sereg háta mögé kerülhetnek. Miután bekerítették Leónidasz seregét, Xerxész arra számított, hogy a hadvezér és katonái megfutamodnak, a spártai király azonban 300 harcosával és a thébai erőkkel a végsőkig kívánta folytatni a harcot.

A hegyi úton és a szoroson keresztül beözönlő perzsák néhány órás küzdelemben végül az utolsó emberig lemészárolták az ellenállókat, köztük Leónidasz királyt is. A vereség után úgy tűnt, Hellász a perzsák martalékává válik, Szalamisznál azonban Athén hajóhada megfordította a háború esélyeit, és a görögök később sikeresen visszaverték a Perzsa Birodalom támadását.

A spártai vezér önfeláldozása az azóta eltelt 2500 évben a katonai helytállás egyik leghíresebb példája lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik