Tudomány

Olcsó gyógymód jöhet az alkohol okozta májgyulladásra

Rafa Jodar / Getty Images
Rafa Jodar / Getty Images

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei egy új terápiás szer alkalmazásának lehetőségét vizsgálják a májat és a hasnyálmirigyet érintő alkoholos megbetegedések kapcsán — írja az MTI.

Madácsy Tamara, az SZTE Belgyógyászati Klinika Bolyai-ösztöndíjas kutatója kifejtette, a túlzott alkoholfogyasztás számos súlyos betegség kialakulásának ismert oka, ami évente 3 millió életet követel világszerte. Az alkoholbetegség által leginkább érintett szervek közé tartozik a hasnyálmirigy és a máj. E betegségek kezelése a mai napig rendkívül nehéz, költséges vagy egyáltalán nem elérhető.

Korábban kimutatták, hogy az alkohol károsít egy fontos kloridcsatornát, amelynek működési zavarai befolyásolják a sejtek képességét a túlzott mennyiségű kalcium eltávolítására, ami a sejtek pusztulásához vezet, és ez elősegíti a betegségek kialakulását. Egy, a szén-monoxid-mérgezés súlyos állapotának kezelésére már alkalmazott gyógyszer, a metilénkék ismerten fokozza a plazmamembrán kalcium-pumpa (PMCA) működését — amely eltávolítja a túlzott mennyiségű kalciumot a sejtekből.

Ezzel feltételezésük szerint csökkenthető az alkoholos máj- és hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának esélye.

A közlemény szerint a metiltioninium-klorid, amelyet általában metilénkéknek neveznek, egy színezékként és gyógyszerként használt só. A mindennapokban kémiai indikátorokban, színezékekben, a klinikai gyakorlatban a methemoglobinémia kezelésére használják.

Az SZTE Belgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársa, Maléth József vezette csoport arra keresi a választ, hogy a PMCA működését elősegítő szerek, milyen hatással vannak az alkoholos májgyulladás és az alkohol okozta hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében, és vizsgálják, hogy ezek között vannak-e a gyógyászatban már elérhető hatóanyagok — mint például a metilénkék —, melyek terápiás lehetőségként merülhetnek fel a jövőben. Mivel e hatóanyagok klinikai vizsgálatai közvetlenül fázis II-es környezetben végezhetők, arra számítanak, hogy a — viszonylag olcsón elérhető — metilénkéket öt éven belül a klinikai rutinban is hasznosítani lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik