Tudomány

Így veszthette el a szemét Kölcsey Ferenc

Arcanum Digitális Tudománytár / Irodalmi Magazin, 2015 (3. évfolyam, 1-4. szám)2015 / 3. szám - Kölcsey
Arcanum Digitális Tudománytár / Irodalmi Magazin, 2015 (3. évfolyam, 1-4. szám)2015 / 3. szám - Kölcsey
Nemzeti himnuszunk szerzője a himlő miatt fél szemére megvakult, de a legenda szerint nem a betegség, hanem a gyógymód következtében. Egy kemencében.

A Kölcsey család Ond vezérig vezette vissza eredetét, leghíresebb tagja, Kölcsey Ferenc 1790. augusztus 8-án született a Szatmár megyei Sződemeteren (ma Románia része). Szülei művelt emberek voltak, apja tekintélyes jogtudós, Kölcsey gyermek- és ifjúkora viszont súlyos csapások sorozatát hozta.

Gyógyulás a kemencében?

Mindössze négyéves volt, amikor elkapta az akkoriban gyakori, és nagyon magas halálozással járó feketehimlőt. A betegség nagyon megviselte, csaknem belehalt, és egész életére rajta hagyta a nyomát: a jobb szemére megvakult. Ez is a betegség egyik következménye lehet, a szaruhártya fekélye okozhat vakságot.

A legenda szerint azonban Kölcsey nem a betegség, hanem a gyógymód miatt vesztette el szeme világát.

A történet több, apró eltérést mutató változatban megtalálható (például itt), de igazságtartalmát ezidáig nem sikerült igazolni. E szerint a rendkívül rossz állapotban lévő, eszméletét vesztett kisfiút – állítólag Panka, a kis Ferenc dajkájának javaslatára,  – népi gyógymódnak vetették alá.

A kemencét még elviselhető, 50-60 fokos hőmérsékletre hevítették, majd beletették a gyereket és rácsukták az ajtót. Tűz természetesen nem égett benne, valójában olyan lehet, mint egy szauna. Ezután különböző olajokkal kenték be a testet és ágyba dugták a beteget, a melegtől pedig a hólyagok kifakadnak, ami állítólag gyorsítja a gyógyulást, növeli a túlélés esélyét.

Az anya nem bírta tovább

Ferencnek annyi időt kellett volna eltöltenie a kemencében (nem egyedül, hanem dajkája ölében), amíg az édesanyja odakint elmond hét Miatyánkot. Bölöni Ágnes azonban – gondolhatjuk, mennyire aggódott – az ötödik után mintha fia hangját hallotta volna odabentről, ezért azonnal „feltépte” a kemence ajtaját. Ettől huzat keletkezet,

fellobbant a parázs, és szikra pattant Kölcsey szemébe, a gyerek egyik szemére megvakult.

Nem tudjuk, hogy valóban így volt-e, de az tény, hogy a himlő hagyta sebek miatt Kölcseyt sokat piszkálták kortársai, részben emiatt is válhatott visszahúzódó, a tudományoknak élő, komoly személyiséggé. Részben, mert mindössze hatéves volt, amikor elveszette édesapját, 12 éves korában pedig édesanyja is elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik