Tudomány

Agyevő amőba ölt meg egy 17 éves amerikai lányt

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy, az agyat károsító amőba okozta betegségben vesztette életét egy 17 éves amerikai lány – írja a New York Post. Megan Ebenroth Georgiában, úszás közben fertőződhetett meg.

A lány és barátai július 11-én fürödtek egy, Dearing közelében fekvő tóban. Négy nappal később erős fejfájással ébredt, anyja kórházba szállította. Az orvosok melléküreg-gyulladást állapítottak meg nála, antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték.

Megan állapota tovább romlott, láz, migrén és egyensúlyvesztés jelentkezett nála. Anyja, Chrissy Ebenroth szerint mentális állapota drasztikusan megváltozott. A nő visszavitte lányát a kórházba, ahol azonnal intubálták, és mesterséges kómába helyezték. Egy ponton koponyáját is felnyitották, hogy csökkentsék agya duzzadtságát.

A szakértők csak július 24-én jutottak arra, hogy a páciens állapotáért a Naegleria fowleri lehet felelős. Ezen amőba jellemzően meleg édesvizekben fordul elő, és nagyon ritka esetekben az orron keresztül képes az agyat elérni, agyhártyagyulladást okozva.

A fertőzés az agyszövetek pusztulásához, az agy duzzadásához vezet, a kórokozóra gyakran hivatkoznak agyevő amőbaként.

A súlyos állapot túlélési aránya igen alacsony, a betegek 97 százaléka meghal.

Megan egy nappal a diagnózis után, 11 nappal a fertőzést követően vesztette életét. 1962 óta ez volt a hatodik georgiai haláleset, amelyért az amőba felelős.

A lány tragédiáját anyja arra akarja felhasználni, hogy felhívja a figyelmet a betegség veszélyeire. A korai felismerés jelentősen növelheti a túlélési esélyt, Amerikában azonban kevés laboratórium rendelkezik megfelelő teszteszközökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik