Tudomány koronavírus

Covid elleni gyógyszerrel mentenék meg a ciprusi macskákat

Boris SV / Getty Images
Boris SV / Getty Images

Covid elleni gyógyszert adnának a macskáknak Cipruson – írja a Science Alert az AFP-re hivatkozva. Mint lapunk korábban megírta, tömegesen pusztulnak a macskák a szigetországban a macska koronavírus (FCoV) egy új, virulensebb törzse miatt.

Bár a koronavírusokra a közvélemény igazán a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 kapcsán figyelt fel, a kórokozók ezen csoportját régóta vizsgálják a szakemberek. A koronavírusok családjának számos faja van, amelyek elterjedtek a madarak és az emlősök, így az emberek körében.

A macskákat fenyegető kórokozó nem áll közeli rokonságban a SARS-CoV-2-vel, és nem is fertőzi az embereket, viszont több ezer állat pusztult el miatta a Cipruson idén.

Ezt a krízist hárítanák el azzal, hogy eredetileg embereknek szánt tablettákat adnának a négylábúaknak.

Cipruson több millió példányból álló macskapopuláció található, a legenda szerint ezeket az állatokat Szent Ilona római császárné vitte a szigetre nagyjából 1700 éve, hogy levadásszák az ott élő mérges kígyókat.

Ezt azonban megcáfolják a régészeti leletek, amelyek szerint már 9500 évvel ezelőtt is éltek háziasított macskáka a szigeten.

Macska koronavírus (FCoV)

Az FCoV jellemzően enyhe emésztési gondokat idéz elő az állatoknál, de vezethet fertőző hashártyagyulladásához (FIP) is, amelybe akár bele is pusztulhat a macska. Míg Cipruson 2021-ben három, 2022-ben pedig négy FIP-es esetet dokumentáltak PCR-teszttel, addig csak 2023 januárjában 98-at.

Kapcsolódó
Koronavírus pusztítja ezrével a ciprusi macskákat
A járvány hátterében egy, az emberekre veszélytelen kórokozó áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik