Tudomány

Egyre több a leprás az Egyesült Államokban

Getty Images / a3701027
Getty Images / a3701027

Egyre több leprás esetet jelentenek az Egyesült Államokban — írja az IFLScience a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentése alapján. A feljegyzések szerint 2020-ban 159 embernél mutattak ki ilyen fertőzéses betegséget: a leginkább érintett állam Florida volt, ahol az országosan bejelentett esetek számának ötödét regisztrálták.

A Hansen-kór néven is ismert betegség a Mycobacterium leprae vagy Mycobacterium lepromatosis baktérium által okozott hosszú távú fertőzés, amely az idegek, a légutak, a bőr és a szem károsodásához vezethet. A leggyakoribb tünetek az alábbiak: elszíneződött bőrfoltok, szokatlan kinövések a bőrön, fekélyek a talpon, fájdalommentes duzzanat az arcon, zsibbadás és esetleges bénulás.

Az idegkárosodás különösen zavaró eleme a betegségnek, mivel a fájdalomérzés képességének hiányát eredményezi, így a testrészek károsodása és fertőzése észrevétlenül maradhat. Néha a sérült végtagokat amputálni kell, bár ez a korai felismerésnek és kezelésnek köszönhetően a modern korban viszonylag ritka.

Egy állat lehet a felelős?

A lepra amerikai történelme úgy kezdődött, hogy a világ más, fertőzöttebb részeiről hozták be a betegséget. A friss jelentés szerint azonban mostanra az esetek egyharmada helyi eredetűnek tűnik. A kutatók szerint egyelőre rejtély a fertőzések forrása, azonban egyre jobban gyanakodnak egy állatra: az armadillóra. A Florida déli részein élő armadillókról egyébként régen tudják, hogy hordozzák ezt a baktériumot.

Ugyanakkor a lepra az Egyesült Államok más részein is terjedőben van. A CDC szerint jó hír, hogy az emberek mintegy 95 százaléka természetes immunitással rendelkezik már a lepra ellen. Ha időben elkapják, általában kezelhető is. A betegek általában antibiotikum-kombinációt kapnak, amelyet néhány évig rendszeresen kell szedniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik