Tudomány

Másfél évszázada nem látott vihar tombol Kínában, és a java még csak most jöhet

Ren Chao / Xinhua via AFP
Ren Chao / Xinhua via AFP

Legalább huszan meghaltak és 27 ember eltűnt az özönvízszerű esőzések következtében Pekingben, miközben Kína már a harmadik tájfunra készül heteken belül – írja a BBC.

A múlt heti Doksuri szupervihar maradványai kedden már negyedik napja árasztották el Pekinget, miközben egy másik tájfun is közeledik a keleti partokhoz. A kínai állami média szerint eddig több mint 50 ezer embert evakuáltak a városból.

Az árvíz több kerületet is érintett, megzavarva a vonatközlekedést, a forgalmat, utakat tett tönkre, és áramszünetet is okozott.

Kína fővárosában az elmúlt napokban az elmúlt 140 év leghevesebb esőzését regisztrálták: Pekingben szombat és szerda reggel között 744,8 milliméter, vagyis majdnem 75 centiméter eső esett le, teszi hozzá az MTI.

Az árvíz súlyossága váratlanul érte a kínai fővárost, ugyanis Pekingben általában száraz a nyár, és idén rekordmeleget is mértek. A héten valószínűleg folytatódnak a heves esőzések, és az áradások súlyosbodhatnak az északi régiókban Peking, Tianjin és Hebei tartomány környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik