Tudomány

Ez volt a történelem legbrutálisabb cápatámadása

PhotoQuest / Getty Images
PhotoQuest / Getty Images

Japán torpedók süllyesztettek el egy amerikai hadihajót, a USS Indianapolis-t 78 éve, 1945. július 30-án – írja a Múlt-kor. A támadást az 1196 fős legénységből nagyjából 900-an élték túl, de ők sem lélegezhettek fel: a tengerbe került, csonkolt végtagú, megégett tengerészeknek cápák hadával kellett szembenéznie.

Robbanások és száz méteres lángok

Az első torpedó nem sokkal éjfél után találta el a jármű  jobb oldalát, ahol a repülőgépek üzemanyagait tárolták: ebből mintegy 3500 gallon került a vízbe, amely rögtön ki is gyulladt, több mint száz méteres lángokkal égve.

A következő japán találat a hajó közepét érte, aminek következtében a hajó üzemanyagtartálya robbant be, majd az Indianapolis kettétört. 

A hajó mindössze 12 perc alatt teljesen elsüllyedt, 900 matróz találta magát a vízben. Ezután sokan azt hitték, hogy fellélegezhetnek, pedig a megpróbáltatások java még csak ezután kezdődött.

Cápák és őrület

A július 30-án felkelő nap néhány még lebegő roncsdarab és holttestek tucatjai mellett több száz meggyötört, csonkolt végtagokkal, égési sérülésekkel küzdő túlélőre sütött rá, akiknek zöme nem fért fel a mentőcsónakokra. Sokuk mentőmellényt sem viselt, ők azonban leráncigálták azokat meghalt társaikról.

A robbanások zaja, a süllyedő hajó, a kifolyt olaj és természetesen a vér cápákat vonzott a helyszínre, akik először a lebegő holttesteket, később pedig a víz felszínén a fennmaradásért küzdő, folyamatosan mozgó embereket kezdték célba venni. A beszámolók szerint a tengerészeket több tucat vagy akár száznál is több ragadozó támadhatta meg.

A vérengzés négy napig tartott, és ahogy teltek a napok, egyre több matrózon lett úrrá a kétségbeesés: a meleg és a szomjúság miatt hallucinálni kezdtek, sokan nem bírták tovább, és ittak a sós tengervízből. Ezek a tengerészek hamarosan habzó szájjal, duzzadt ajkakkal és nyelvvel rontottak társaiknak, sokszor veszélyesebbek voltak a többiekre, mint a körülöttük úszó cápák.

Megérkezik a segítség

A negyedik napon, délelőtt 11 órakor a haditengerészet egyik járőröző repülőgépe vette észre az Indianapolis túlélőit, és rádión kért segítséget. Néhány órával később egy hidroplán jelent meg, amely összeeszkábált csónakokat és túlélőcsomagokat eresztett le a matrózok közé. Néhány perccel éjfél után pedig megérkezett a USS Doyle hadihajó, és kimentette a túlélőket.

Az Indianapolis 1196 fős legénységéből csupán 317-en maradtak életben. A becslések szerint közel 150 emberrel végezhettek a cápák, a többieket a téboly, a szomjúság és a fáradtság vitt a másvilágra. Ez volt minden idők legsúlyosabb cápatámadása, és egyben az amerikai haditengerészet történetének legmegrázóbb tengeri katasztrófája.

Kapcsolódó
Videó: búvárkodó nőbe harapott egy cápa
A békésen úszkáló nő egyszer csak azt vette észre, hogy vörössé válik körülötte a víz a vértől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik