Tudomány

Ez volt a történelem egyik legpusztítóbb földrengése

Pictures from History / Universal Images Group via Getty Images
Pictures from History / Universal Images Group via Getty Images

Kína Tangshan városára 1976. július 28-án sújtott le a történelem egyik legpusztítóbb földrengése, amely több százezer ember életét követelte. Kína, az indiai és a pacifikus kőzetlemezek találkozása miatt, földrengések szempontjából a bolygó egyik legveszélyeztetettebb területének számít; nem véletlen, hogy a történelem legpusztítóbb rengései mind ide köthetőek, többek között a 800 000 áldozattal járó 1556-os shaanszi katasztrófa is – írja a Rubicon.

A semmiből jött a katasztrófa

1976. július 28-án hajnali 3 óra 42 perckor 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Hebei tartományt, amelynek epicentruma a több mint 1,5 milliós lakosságú Tangshan városa alatt volt.

A – 21 másodpercig tartó – pusztító rengés váratlanul, minden előzmény nélkül tört rá az alvó polgárokra, így az áldozatok java részének esélye sem volt a menekülésre, őket az ágyban érte a halál.

A házak több mint 90 százaléka összedőlt a rengések során a lerombolt épületekben ragadt túlélők közül további tízezrek vesztették életüket a délutáni utórengések során. Mindeközben Tangshan gázvezetékei felrobbantak, tüzek gyulladtak ki, a közeli gyárakból pedig mérges gázok szabadultak el.

Több mint félmillió is lehet az áldozatok száma

A helyzetet tovább rontotta, hogy a Kínai Kommunista Párt elutasította a nemzetközi segélyszervezetek – például a Vöröskereszt – és a nyugati országok felajánlásait. Az ázsiai ország azonban nem rendelkezett a megfelelő orvosi és katasztrófavédelmi felszereléssel, ez pedig még több ember halálát okozta.

A hivatalos álláspont szerint a Hebei tartományt sújtó földrengés körülbelül 250 000 áldozatot követelt, de nem hivatalos becslések akár 600 000 halottat is feltételeztek.

A külvilág csak a kommunista párt tudósításából ismerhette meg Tangshan sorsát, így a katasztrófa számos részletét még ma is homály fedi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik