Tudomány

Nem biztos, hogy az úszógumi jelzi a diabétesz kialakulását

GSO Images / Getty Images
GSO Images / Getty Images

A népi bölcsesség szerint a has köré épült zsírraktárak, köznyelvi néven úszógumik növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A Virginia Egyetem orvostudományi iskolájának friss kutatása azonban arra utal, hogy a génekben előforduló eltérések egyes emberek esetében pont azt eredményezheti, hogy a plusz zsír védi meg őket a diabétesztől – írja az Eurekalert.

Mete Civelek, az említett intézmény egészségügyi kutatója szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az anyagcsere szempontjából létezik egészséges elhízás. Ilyenkor azok az emberek, akik normális esetben a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatának lennének kitéve túlsúlyuk miatt, pont hogy védettek lesznek az elhízás káros hatásaitól.

Az eLife tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint a szakértők egy olyan genetikai kapcsolatot, amely megmagyarázhatja, hogy ez hogyan következik be bizonyos egyéneknél. Eszerint a genomunkban található több száz olyan régió között, amelyek növelik a hasi zsírfelesleg felhalmozódására való hajlamunkat, meglepetésre van öt olyan, amelynek az a szerepe, hogy csökkentse az egyén 2-es típusú cukorbetegségének kockázatát.

Yonathan Aberra, a tanulmány vezető szerzője szerint ezen eredmények tükrében nem kizárt, hogy a jövőben az orvosok a páciens génjeit is meg akarják majd vizsgálni, hogy meghatározzák, hogyan lehet a legjobb kezelést összeállítani annak érdekében, hogy a jó egészség felé tereljék az illetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik