Tudomány

Titokzatos, nyálkás csomó nőtt egy nő nyelvére

Artfully79 / Getty Images
Artfully79 / Getty Images

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban egy megmagyarázatlan orvosi esetet mutatnak be – írja a Live Science. A történet főszereplője egy nő, akinek a nyelvére hat hónap alatt egy csomó nőtt, a jelenség pontos oka nem tisztázott.

Az elváltozás hátterében orális fokális mucinózis (OMF) állt, ez egy ritka kötőszöveti rendellenesség, amely rendszerint az ínyen és a szájpadláson idéz elő csomósodást. Az OMF nagyon ritkán érinti a nyelvet.

A száj betegség által érintett részein a normál kötőszövet lebomlik, a helyét pedig zselés, nyálkaszerű anyag veszi át. Ez a nyálka hialuronsavból áll, az anyagot a kötőszövetek természetes módon termelik, ám az OFM esetén túl sok keletkezik belőle. A hialuronsav felhalmozódva csomót alakít ki.

A publikációban ismertetett esetben egy 72 éves mexikói nő fordult orvoshoz, miután egy ilyen duzzanat fél éven át formálódott a nyelve tetején. A csomó kellemetlen érzést és fájdalmat okozott beszéd és nyelés közben, a mérések alapján az elváltozás mintegy 2-szer 2 milliméteres volt.

Az OFM-et általában műtéti úton kezelik, a kiújulási arány alacsony. A nőnél is eltávolították a csomót, amely tíz hónap után sem tért vissza.

Hogy pontosan milyen folyamat idézi elő az OFM-et, abban a kutatók sem biztosak.

A rendellenességet az 1970-es években írták le először, azóta mintegy száz esetet dokumentáltak, és csupán hét személyről tudunk, akinek a nyelvét érintette.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a szövet valamilyen sérülés következtében kezdhet el túl sok hialuronsavat előállítani. A mexikói nő is arról számolt be, hogy a panaszok jelentkezése előtt trauma érte a nyelvét, a szerzők ennek ellenére kiemelik: a sérülésre vonatkozó elmélet továbbra is ellentmondásos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik