Tudomány

Csillagászati könyvet ad ki Brian May, a Queen gitárosa

Emmanuele Olivi / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Emmanuele Olivi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A világ első teljes aszteroida-atlaszát fogja kiadni Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem bolygótudósa és a Queen gitárosa, Brian May – írja a The Guardian. A zenész az Imperial College Londonnál szerzett PhD-címet asztrofizikából több mint 15 éve.

A Bennu nevű égitestet bemutató könyv az első teljes, háromdimenziós atlasz, amely egy kisbolygóról készült.

A kötet csütörtökön jelenik meg, az atlasz az Osiris-Rex misszió képeit és adatait használja fel. A küldetés a NASA és az Arizonai Egyetem összefogásával valósult meg, célja az, hogy a Bennuból vett mintákat eljuttassák a Földre.

Az űrszonda 2016 szeptemberében indult el, és előreláthatóan 2023. szeptember 24-én tér majd vissza. Az Osiris-Rex 2020-ban gyűjtött be anyagokat az aszteroida felszínéről, ezek elemzése sokat elárulhat a Naprendszer korai időszakáról. A Bennu az egyik „legveszélyesebb” ismert kisbolygó, nagyon kis eséllyel ugyan, de a 22. század végén akár a Földet is eltalálhatja.

Lauretta és May 2016-ban ismerkedtek meg, az Osiris-Rex kapcsán leveleztek. Lauretta a küldetés vezetője volt, és régóta rajongott May zenéjéért.

„Ahogy az OSIRIS-REx misszója előrehaladt, nem tudtam megállni, hogy ne osszam meg vele a legújabb fejleményeket… Nagy örömömre Brian élénk érdeklődést mutatott a küldetés, illetve a mögötte álló tudomány iránt. Egyértelmű volt, hogy nem csak egy alkalmi rajongó, hanem igazi űrrajongó és az űrkutatás szószólója” – elevenítette fel a kutató.

Végül May-t is bevonták a misszióba, a zenész hozzájárult az űrszonda adatai alapján létrehozott sztereóképek megszületéséhez. Ezen felvételek is segítettek a biztonságos leszállási hely azonosításában, és rövidesen, az atlasszal együtt publikálják őket. „Célunk az volt, hogy ezt a rendkívüli portrét a tudósok és a nem tudósok számára egyaránt érthető és élvezetes formában adjuk közre” – nyilatkozta May a könyvvel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik