Tudomány

Elásott magyar pénzhalomra bukkantak Romániában

Közel 5000 darab középkori pénzérmét találtak fémkeresőkkel Romániában, a Bihar megyei Nagyürögd melletti erdőben – írja a Live Science. Az érméket egy nagy kerámia edényben ásták el, amelynek tömege a benne található tárgyakkal együtt csaknem 4,5 kilogrammot nyomott.

Mint kiderült, az edényben 4868 magyar dénár, 3 ezüst tallér és 4, egyelőre ismeretlen pénzérme pihent, a dénárokat II. Ulászló magyar király idejében verték.

A hatályos törvények értelmében a román kincsvadászok leadták a leleteket a nagyürögdi polgármesteri hivatalban. A Krónika Online szerint az engedéllyel rendelkező fémkeresősök a megtalált kincsek becsült értékének 30-45 százalékát is megkaphatják.

Raoul Vlad Suta / Facebook

A gyakorlatban azonban nagyon nehezen fizetik ki a becsületes megtalálókat: egy Vâlcea megyei kincskereső 2013-ban például 47 ezer, II. Murád oszmán szultán (1404–1451) korából származó érmét talált, viszont perre kellett mennie a jussáért a művelődési minisztériummal és a Román Nemzeti Történeti Múzeummal, amelyet megnyert, így végül 32 ezer euróval „hálálták meg” munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik