Tudomány

Magyar hercegnőből lett a lengyelek szentje

Marcello Bacciarelli / Wikimedia Commons
Marcello Bacciarelli / Wikimedia Commons

Anjou Hedvig lengyel királynő, I. (Nagy) Lajos magyar és lengyel király kisebbik leánya, akit alattvalói már halála után szentként kezdtek el tisztelni 1399. július 17-én hunyt el. A királynő múlhatatlan érdemeket szerzett Litvánia keresztény hitre térítésében, legendás bőkezűségével pedig a lengyel kultúra felvirágoztatásában is aktív szerepet vállalt – írja a Rubicon.

Magyar hercegnőből lengyel királynő

Hedvig 1373 táján született, és négy esztendős koráig a magyar királyi udvarban nevelkedett. Apja halála után, 1382-ben Hedvig ülhetett a lengyel trónra, míg a magyar koronát idősebb testvére, Mária viselhette.

Hedvig mindössze 10 évesen lett királynő, 13 esztendősen pedig házasságot kötött az akkor még pogány litván fejedelemmel, Jagellóval. Ezt követően az uralkodói jogkörök döntő részben a II. Ulászló néven trónra emelt Jagellóra szálltak át, ám Hedvig a későbbiekben is részt vállalt Lengyelország kormányzásában.

A jóságos uralkodó

A királynő tevékenysége kifejezetten jelentős volt a keresztény hit terjesztése, a művelődés támogatása és az elesettek segélyezése terén. Hedvig megszervezte a vilniusi püspökséget, illetve ösztöndíjat alapított a prágai egyetemen litván hallgatók számára, mindez nagyban elősegítette a keleti krisztianizációt.

Bőkezű adományainak köszönhetően újra megnyitott a krakkói egyetem is, ezenfelül saját vagyonából is támogatta a művészek, tudósok munkáját, kórházakat alapított, és gyakran személyes fáradozásával – például betegápolással – igyekezett enyhíteni a nélkülözők nyomorúságait.

A legendák szerint Hedvignek szokása volt az is, hogy élelmet csempészett ki a palotából a szegény nép számára, egy másik történet szerint pedig Hedvig palástja egy alkalommal visszaadta egy vízbe fulladt ember életét.

A jóságos királynő csupán 26 évesen, 1399. július 17-én, első gyermekének megszületése után gyermekágyi lázban hunyt el. Hedviget végül II. János Pál pápa avatta szentté 1997-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik