Tudomány

66 Celsius-fokot mértek egy iráni repülőtéren

serts / Getty Images
serts / Getty Images

Nemcsak Európában, a világ számos pontján tapasztalnak extrém hőséget az elmúlt napokban. A szakértők arra számítanak, hogy a kaliforniai Halál-völgyben a napokban megdőlhet a valaha mért legnagyobb hőmérséklet rekordja, amit jelenleg a szintén kaliforniai Furnace Creek-ben rögzítettek 1913 júliusában, amikor is 56,67 fok volt.

Colin McCarthy meteorológiai szakértő szerint azonban a Perzsa-öbölben található repülőtéren a 66 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet vasárnap, helyi idő szerint 12:30-kor. A szakember szerint az emberi szervezetet súlyosan megviselő hőmérsékletről a 40 Celsius-fokos léghőmérséklet és a brutális páratartalom kombinációja idézte elő, amelyhez nagyban hozzájárult a Perzsa-öböl hőfoka is.

A szakember szerint Dél-Európának sincs oka az örömre, ugyanis az elkövetkező több mint egy hétben meg fog maradni a forróság. Olyannyira, hogy Szicíliában és Szardínián a hőmérséklet várhatóan el fogja érni a 48 Celsius-fokot, amivel megdőlhet az Európában feljegyzett valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja.

Hasonló csúcsdöntésre lehet számítani az olasz fővárosban, Rómában, ahol kedden várhatóan 43 fok is lehet.

McCarthy szerint egész Dél-Európában közegészségügyi veszélyhelyzet fenyeget, mivel az emberi szervezet nem tud mit kezdeni az ilyen mértékű hőséggel. A Földközi-tengeren jelenleg is zajló tengeri hőhullám pedig a szárazföldön is fokozza a hőséget azáltal, hogy növeli a levegő nedvességtartalmát. Ennek eredményeként az extrém hőséget még párásabbnak érezzük majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik