Tudomány

Hivatalosan is rákkeltő lehet az aszpartám

VCG / Getty Images
VCG / Getty Images

Ahogy arra az előzetes hírek alapján számítani lehetett, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői frissítették a lehetséges rákkeltő anyagok listáját, amelyen immáron helyet kapott a számos népszerű üdítőitalban is megtalálható aszpartám.

A rák az egyik vezető halálozási ok világszerte. Évente minden hatodik ember rákban hal meg. A tudomány folyamatosan dolgozik a rákot potenciálisan kiváltó vagy elősegítő tényezők felkutatásáért, abban a reményben, hogy csökkenthetjük ezeket a számokat és az emberi áldozatok számát

— mondta Dr. Francesco Branca, a WHO Táplálkozási és Élelmiszerbiztonsági Főosztályának igazgatója a friss lista megjelenésekor.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az aszpartámot a 2B csoportba sorolta be.

Ebbe a csoportba azok az anyagok tartoznak, amelyek esetén az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre. Az aszpartám hatásáról szóló értékelés különböző forrásokból gyűjtött tudományos adatokon alapul, beleértve a szakmailag lektorált tanulmányokat, kormányzati jelentéseket és szabályozási célokra végzett tanulmányokat. A tanulmányokat független szakértők vizsgálták felül.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) továbbá arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartámra korábban megállapított, 0-40 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi beviteli értéket (ADI) megtartja, tehát ez az ajánlás továbbra is érvényben marad.

Az IARC és a WHO továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az új bizonyítékokat, és arra ösztönzi a független kutatócsoportokat, hogy készítsenek további tanulmányokat az aszpartám-kitettség és a fogyasztók egészségére gyakorolt hatások közötti lehetséges összefüggésről.

Mi az az aszpartám, és miben található meg?

Az aszpartám egy mesterséges kémiai édesítőszer, amelyet az 1980-as évek óta széles körben használnak különböző élelmiszerekben és italokban, többek között diétás italokban, így például a népszerű kóla ízűekben is.

Hazánkban a cukormentes szénsavas üdítők jelentős hányada aszpartámmal édesítve kerül a boltok polcaira, így például a Coca-Cola vállalat cukormentes termékeinek többsége is.

Az első hírek megjelenése óta persze az aszpartámot nem használó gyártók reklámjaival van vele, amelyekből kiderült, hogy például a hazai gyártású XIXO termékcsalád italai aszpartámmentesek. Megvásárlás előtt tehát érdemes átnézni az üdítők összetevőit, és kizárni az olyan anyagokat, amelyek a IARC frissített listáján szerepelnek.

Kapcsolódó
Rákkeltővé nyilváníthatják ezt a népszerű édesítőszert
Az Egészségügyi Világszervezet évtizedek óta azt állította, biztonságos az aszpartám fogyasztása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik