Tudomány

Fehérre kéne festeni Amerikát, hogy véget vessünk a klímaváltozásnak

Néhány évvel ezelőtt az amerikai Purdue Egyetem kutatói bejelentették, hogy kifejlesztették a világ legfehérebb festékét. A szín olyannyira világos, hogy a fény több mint 98 százalékát képes visszaverni, így nem kellett sok, hogy a kutatókban felmerüljön a kérdés: felhasználhatnák-e ezt a klímaváltozás mérséklésére – írja a ScienceAlert.

A kutatók szerint amennyiben a festéket egy épületen használnánk, csökkenne a felület hőmérséklete, ami persze hatással lenne a belső hőfokra, és a légkondi használatának szükségességére is.

A gondolatkísérlet azonban itt még nem ért véget, ugyanis felmerült, hogy mi történne akkor, ha a Föld egy részét is fehérré pingálnák.

Jeremy Munday, a Davis-i Kaliforniai Egyetem villamos- és számítástechnika professzora szerint, ha egy ehhez a festékhez hasonló anyag a Föld felszínének 1-2 százalékát beborítaná, a világűrbe visszaverődő fény mennyisége jelentősen csökkentené a bolygó által elnyelt hő mennyiségét ahhoz, hogy stabilizálja a globális hőmérsékletet. Más szóval, sokat tehetne az éghajlatváltozás ellen.

Helyezzük kontextusba ezt az adatot. A Föld teljes felszíne körülbelül 510 millió négyzetkilométer (amelynek nagy része víz), tehát a festéknek tehát nagyjából 5 és 10 millió négyzetkilométer közötti területet kellene lefednie.

Az Egyesült Államok területe 9,834 millió négyzetkilométer, így ha az egész USA fehérbe borulna, teoretikusan megállítható lenne a klímaváltozás. Ennek befestéséhez azonban a számítások szerint nagyjából 1000 milliárd liter ilyen fehér festékre lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik