Tudomány

Így halt meg a vadnyugat leghírhedtebb banditája

Ben Wittick / Wikimedia Commons
Ben Wittick / Wikimedia Commons

Henry McCarty, ismertebb nevén Billy, a Kölyök, a Vadnyugat egyik leghírhedtebb banditája 142 éve, 1881. július 14-én halt meg. A bűnöző életében számos álnevet viselt, születésének egyes részleteit pedig máig rejtély fedi. Nem tudni például, hogy ki volt az apja, ahogyan azt sem, pontosan melyik évben született, a történészek az 1859 és 1861 közötti dátumokat tartják valószínűnek – derül ki a Rubicon cikkéből.

Többször is megszökött a börtönből

McCarty 14 éves korában lett árva, 15 évesen pedig csatlakozott Sombrero Jack bandájához, és részt vett egy mosoda kirablásában. A fiú lebukott a lopott ruhákkal, így letartóztatták. Ezután hajtotta végre első legendás szökését, amely során – vékony alkatának köszönhetően – a kéményen keresztül mászott ki a cellájából.

Szabadlábon azonban nem sok időt töltött: 17 éves korában dulakodás közben lelőtt egy férfit, ezért másodjára is börtönbe került, ahonnan szintén megszökött.

Véres háborút robbantott ki csapatával

A fiatal ember ezután Új-Mexikó állam Lincoln megyéjébe menekült, ahol William Bonney néven vállalt munkát John Tunstall sajtüzemében marhahajcsárként. Tunstall és egy rivális farmer, James Dolan között ebben az időben zajlott a „lincolni marhaháború”, amely korábban csak üzleti vetélkedés volt, 1878 februárja után azonban véres küzdelemmé vált: Dolan emberei ebben a hónapban lelőtték Tunstallt.

Az eset után Tunstall emberei felesküdtek, hogy bosszút állna munkaadójuk gyilkosán, és Billy a Kölyök részvételével megalakították a Regulátorok bandáját. A csapat 1878-ban meggyilkolta William J. Brady seriffet, és négy útonállóval is végeztek.

Ezt követően a megyében szabályos háború kezdődött, amelyet a Regulátorok ellen nem csupán a halott Brady emberei vívtak, hanem egy The House nevű csapat tagjai is, állandó pisztolypárbajokkal zaklatva a vidék lakosságát.

A háború lezárta után Billy ismét börtönbe került, így harmadszor is szökést hajtott végre, miután furfangos módon leszedte bilincseit.

A vadnyugat leghírhedtebb banditája

Harmadik szabadulása után végleg elkötelezte magát a bűnözői élet mellett, és megalapította Lincoln megye legrettegettebb bandáját. 1880 novemberében aztán a pisztolyhős elleni hajtóvadászat élére egykori társa, Pat Garrett került, aki sikeresen Billy nyomára bukkant.

Az alig húszéves banditát elfogták, és kitűzték kivégzése időpontját, ám Billy ismét megszökött miután egy becsempészett pisztollyal lelőtt két őrt.

A férfi ezután egy spanyol bandita, Pedro Maxwell birtokán bujkált, de Garrett később ismét rátalált, és ezúttal végzett vele. Billy, a Kölyök mindössze 21 évesen halt meg, rövid élete alatt azonban Amerika egyik leghírhedtebb bűnözőjévé vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik