Tudomány

Elszabadult a pokol New Yorkban a ’77-es áramszünet alatt

Fairchild Archive / WWD / Penske Media via Getty Images
Fairchild Archive / WWD / Penske Media via Getty Images

Nagyjából 8 millió ember maradt áram nélkül 25 órán keresztül New Yorkban egy villámcsapás miatt 1977. július 13-án. A 46 éve történt eseményt azóta a rémület éjszakájaként emlegetik, hiszen az áramszünet miatt elszabadult a pokol a városban – derül ki a Múlt-kor cikkéből.

Elsötétül a hatalmas város

New York városa akkoriban eleve nehéz helyzetben volt: a komoly anyagi gondok miatt a szegényebb térségekben bezártak az iskolák és a tűzoltóságok, a bűnözés egyre növekedett, ráadásul még egy sorozatgyilkos is garázdálkodott a metropoliszban. Mindezeket tetézte a július 13-án lecsapó vihar, amely tönkretette a távvezeték-hálózatot.

Este fél tízre a teljes rendszer összeomlott, és a nagyváros áramellátás megszűnt, amely miatt elsötétültek az utcák, leálltak a metrók és a liftek, az épületek felsőbb szintjeire pedig még a vezetékes víz sem jutott fel.

A zűrzavarban New York egyes lakói lehetőséget láttak, és ahelyett, hogy otthon várták volna az elektromosság visszatérését, az utcára mentek.

Elszabadul a pokol New York utcáin

Éjfélre az utcákon eluralkodott a káosz: útjukra indultak a fosztogatók, akiknek több ezer üzlet esett martalékául. Bronx, Brooklyn, Harlem lakossága vad iramban kezdte eltulajdonítani az árukat.

A fosztogatásban a társadalom minden rétege részt vett, még olyanok is, akik korábban semmilyen törvényt nem szegtek meg, de a feldúlt üzletek kirakataiból „szabadon elvihető” tárgyaknak nem voltak képesek ellenállni.

Az italt, ruhát, bútort és elektromos készülékeket árusító boltok kirakatait és ajtóit pillanatok alatt betörték, s mindent elvittek, ami mozdítható volt, még ötven vadonatúj Pontiac autót is elkötöttek, amit pedig nem bírtak el, azt összetörték vagy felgyújtották. Sok esetben a rablókat is kirabolták, a viták rendezésekor a fegyverek is szóhoz jutottak.

A rémület éjszakája után reggelre az utcák háború sújtotta övezetre hasonlítottak. A végeredmény 1616 kirabolt, összetört üzlet, 1037 tűzoltó-riasztás, 3776 letartóztatott, közülük 110 későbbi elítélt, de meglepő módon a sötétség leple alatt csak egyetlen gyilkosság történt: egy tizenhét éves fiút öltek meg. Az anyagi károkat csaknem egymilliárd dollárra becsülték, a huszonöt óra alatt 44 tűzoltó és 558 rendőr sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik