Tudomány

Innen tudhatja, hogy a kutyája szomorú

Sarbast Spindari / Getty Images
Sarbast Spindari / Getty Images

Köztudott, hogy a kutyák elképesztően intelligens és érzékeny állatok, azonban az emberrel ellentétben soha nem hullajtanak könnyeket, ha szomorúak. Sőt, nagy valószínűséggel az ember az egyetlen olyan állat, amely érzelmek vagy fizikai fájdalom miatt könnyezik. Van azonban néhány árulkodó jele annak, hogy az ember legjobb barátjának rossz a hangulata – írja az IFLScience.

A macskákhoz és a legtöbb emlőshöz hasonlóan a kutyáknak is van könnycsatornája, ez azonban leginkább a szemük nedvesítésére és védelmére szolgál, nem pedig a szorongás kifejezésére. Ha mégis könnyeket lát a kutyája szemében, annak általában egyéb probléma áll a hátterében.

A legvalószínűbb magyarázat az allergia, a szem irritációja, egy, a szemükbe került idegen tárgy, esetleg az eltömődött könnycsatorna vagy egy fertőzés.

Mindazonáltal számos olyan viselkedés van, amely azt jelezheti, hogy szomorúak, vagy szoronganak a kutyák. A gyakori nyüszítés például biztos jele annak, hogy a kutya nem érzi jól magát. Az is gyakori tünet, hogy nem mutatnak érdeklődést olyan tevékenységek iránt, amelyeket általában élvezni szoktak, mint például a séta vagy a kinti játék.

Az étvágycsökkenés, a túlzott nyalogatás és az alvási szokások megváltozása is problémára utalhat. Bizonyos kutyáknál a romboló viselkedés is a negatív érzelmek kifejezésére szolgálhat. És, hogy mitől lesznek szomorúak? Az egyik legnagyobb kiváltó ok a változás: legyen az egy új ház, a rutin felborulása vagy egy szeretett személy hiánya. A legtöbb esetben az egészséges táplálkozás, a rendszeres játék és a fizikai aktivitás a legjobb módja annak, hogy megszabadítsuk őket ezektől a fájdalmaktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik