Tudomány

Új földtörténeti korszak kezdődhetett néhány évtizede?

Surasak Suwanmake / Getty Images
Surasak Suwanmake / Getty Images

Egy geológus tudóscsoport szerint az ötvenes években az emberi tevékenység következtében új geológiai kor kezdődött a Földön, amelyet a javaslatukra antropocén korszaknak nevezhetnek el – írja az MTI.

Az antropocén megnevezést régóta használja a tudományos közösség, de hivatalosan még nem fogadták el. A 2009-ben létrejött Antropocén Munkacsoport szerint azonban az emberiség a Föld geológiájára, légkörére és élővilágára is akkora hatással volt, hogy új geológiai korszakba léptünk, az antropocén korszakba.

A korszak kezdetét, amit 1950 és 1954 közé tesznek, a kutatáson dolgozó geológuscsoport a Toronto melletti Crawford-tóban elhelyezett arany cölöppel akarja jelezni. A tó azért lenne alkalmas a munkacsoport szerint, mert elszigetelt, mély és teljesen érintetlen, a tómeder üledékrétegeiből pedig világosan kiolvashatók a változások.

Az üledékminták elemzésével várhatóan évre pontosan meg tudják majd mondani a korszak kezdetét a plutóniumszint méréséből.

Colin Waters, a Leicesteri Egyetem geológusa, az Antropocén Munkacsoport elnöke szerint a változás, amit az emberi tevékenység idézett elő, hihetelenül felerősödött, és a hatása már olyan mértékű, hogy az irányítja a Földön zajló folyamatokat. Az új korszakot a tudósok szerint leginkább a Föld éghajlatát és légkörét megváltoztató fosszilis tüzelőanyagok égetése, az atomrobbantások, a műtrágyából a talajba jutó műanyagok és nitrogén, valamint az élővilág drámai változása jellemzi.

Új korszak kezdődik?

A geológusok időegységekre tagolják fel a Föld 4,6 milliárd éves történetét. Ennek minden szelete valamilyen jelentős eseményhez kötődik, például a kontinensek elválásához, az éghajlatban bekövetkező drasztikus változásokhoz, vagy bizonyos állatok és növények megjelenéséhez.

A jelenlegi felosztás szerint most a holocén földtörténeti korban élünk, amely 11 700 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy erős felmelegedés véget vetett az utolsó jégkorszaknak.

A tudósok a holocént felső, közép és alsó szakaszra osztották, az utolsó, 4200 éve kezdődött Megalaján kor az antropocén korszak kezdetével érne véget. Az Antropocén Munkacsoport javaslatát más geológuscsoportoknak is jóvá kell még hagynia, és jövőre, egy nagyszabású konferencián fogadhatják el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik