Tudomány

Milliókért kelhet el két csontváz

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Két őslény-csontvázat fog értékesíteni a Sotheby’s aukciósház New Yorkban – írja az MTI. Az egyik kövület egy repülő őshüllőtől, egy pteranodontól, a másik pedig egy tengeri hüllőtől, egy plezioszaurusztól származik.

A több tízmillió évvel ezelőtt élt állatok csontvázait július 26-án adják el. A pteranodon szárnyfesztávolsága 6 méteres, az állat körülbelül 85 millió évvel ezelőtt pusztult el. A plezioszaurusz 3,3 méter hosszú, és mintegy 190 millió évvel ezelőtt élt.

A pteranodont Hórusznak nevezték el a sólyomfejű egyiptomi isten után. A leletet 2002-ben fedezték fel Kansasben, egy olyan területen, amely a krétakorban egy beltenger lehetett.

A pteranodon a valaha élt legnagyobb szárnyas állatok egyike volt, a víz felett repülve, hosszú csőre segítségével fogott halat. A példány csontjai szinte teljes épségben konzerválódtak, ami ekkora méretben rendkívüli ritkaságnak mondható.

A Sotheby’s 4-6 millió dollárra becsüli a fosszília értékét.

A plezioszauruszt az 1990-es években fedezték fel az angliai Gloucestershire-ben. Az állat hosszú nyakával, kis fejével és uszonyszerű végtagjaival a legendás Loch Ness-i szörnyre hasonlít, a Sotheby’s ezért a példányt Nessie-nek nevezte el. Becsült értéke 600-800 ezer dollár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik