Tudomány

Ezen a bolygón fémből vannak a felhők

Ricardo Ramírez Reyes (Universidad de Chile) / ESA
Ricardo Ramírez Reyes (Universidad de Chile) / ESA

A Naprendszeren kívüli legfényesebb ismert bolygót figyelték meg a csillagászok hétfőn – írja az AFP. Az LTT9779b nevű, Neptunusz méretű bolygó körülbelül 260 fényévre van a Földtől, és a legújabb vizsgálatok szerint csillaga fényének 80 százalékát visszaveri.

Ezzel ez az első megfigyelt bolygó, amely nagyjából olyan fényes, mint a Vénusz, amely az éjszakai égbolt legragyogóbb égiteste a Holdon kívül.

A szakértők szerint az LTT9779b egy igazi rejtély, hiszen olyan közel kering a csillagához, ahol a felhőképződés lehetetlen, ennek az idegen bolygónak látszólag mégis vannak felhői.

Ráadásul a mérete is különös, hiszen ilyen közel egy csillaghoz csak a Földnél kisebb kőzetbolygóknak vagy hatalmas gázóriásoknak szabadna lenniük, egy Neptunusz méretű bolygó létezésének ilyen közelségben lehetetlennek kellene lennie.

A kutatók úgy vélik, hogy a képtelen égitestnek fémből álló felhői lehetnek, amelyek tükörként működnek, ezért veri vissza ilyen magas százalékban a fényt és ezek a képződmények a bolygót pajzsként védik meg a pusztulástól.

Az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai hatalmas mérföldkőként értékelik ezt a páratlan felfedezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik