Tudomány

Ez az állat megnyúzza a partnerét párzás előtt

Avalon / Getty Images
Avalon / Getty Images

Amikor a hím pókatkák készen állnak a párzásra, egy furcsa rituálé részeként letépik a nőstények bőrét – írja a ScienceAlert osztrák kutatók friss megfigyelései alapján.

Az osztrák szakemberek megállapították, hogy a hímek sokáig hajlandók őrizni a nőstényeket, amelyek jellemzően 10 napos korukban érik el az ivarérettséget. Peter Schausberger zoológus, a Bécsi Egyetem viselkedés- és kognitív biológia tanszékének professzora szerint a hímek akkor nyitnak a nőstények felé, amikor azok bőre ezüstössé válik, mivel a levegő beszorul aközé és az új bőr közé.

Ahhoz, hogy a nőstény hamarabb készen álljon a párzásra, a hím a nőstény alá csúszik, és rágószerveivel lehúzza a felesleges bőrt a nőstényről. Ha ez sikerült, a hím már be tudja helyezni a szaporítószervét a nősténybe.

Érdekesség, hogy a hímek esetenként presszionálással próbálják rávenni a nőstényeket a vedlés megkezdésére.

Bár a párosodás csak néhány másodpercig tart, a megfigyelés szerint rendkívüli fontosággal bír, ugyanis a nőstény első kopulációs partnere az, aki az összes utódot nemzi. A kutatók remélik, hogy kutatásukat folytathatják, mely során arra lennének kíváncsiak, hogy mi történik, ha a hímeknek riválisokkal kell megküzdeniük a párosodás előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik