Tudomány

Megsemmisítették a Föld utolsó vegyifegyver-készletét

mikkelwilliam / Getty Images
mikkelwilliam / Getty Images

Az amerikai hadsereg július 7-én pénteken megsemmisítette a világ utolsó, hivatalosan is elismert vegyifegyver-készletét – írja a The New York Times.

A legtöbb nemzet még 1997-ben, a vegyi fegyverekről szóló egyezményben vállalta, hogy annak hatályba lépése után 10 éven belül teljesen felszámolja arzenálját. Ez láthatóan nem sikerült az amerikaiaknak, akik több mint 15 évet késtek: ebben szerintük a készlet mérete és a biztonságos megsemmisítési mód hiánya hátráltatta őket.

A hadsereg eredetileg a fegyvereket szállító hajók elsüllyesztésével akarta megsemmisíteni a készleteket, ahogyan azt korábban is tette, de a lehetséges környezeti hatások miatt ezt végül elvetették. A megsemmisítéshez használt új módszer olyan robotokra támaszkodik, amelyek kilyukasztják, lecsapolják és kimossák a vegyi anyagokkal teli rakétákat. Ezt követően a lecsapolt gázt pedig forró vízzel hígítják, majd baktériumokkal, vagy szódabikarbónával semlegesítik. A visszamaradt folyadékot ezután elégetik.

Az Egyesült Államok utoljára az első világháborúban vetett be hivatalosan vegyi fegyvereket, de elrettentésként még évtizedekig gyártotta azokat.

A programra először 1968-ban figyeltek fel, amikor tömeges birkapusztulások ütötték fel a fejüket, amelyek után kiderült, hogy a hadsereg vegyi fegyvereket tárolt szerte az Egyesült Államokban, sőt, a szabadban is teszteli azokat.

Bár hivatalosan ma már nem használnak vegyi fegyvereket az összecsapások során, Oroszországot rendre az a vád éri, hogy titokban ideggázt készít. A Kreml persze azt állítja, hogy 2017-ben felszámolta ezen készleteit. Emellett a szíriai katonai erők, és az ISIS terroristái még a 2010-ben is használtak hasonló fegyvereket, teszi hozzá az Engadget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik