Tudomány

Mégsem férfi, hanem nő volt a rézkori spanyolok rejtélyes halottja

Miriam Lucianez Trivino / Nature
Miriam Lucianez Trivino / Nature

Egy Spanyolország déli részén 2008-ban talált rézkori temetkezési hely elemzését követően kiderült, hogy a sírban elhantolt ember nő volt, nem pedig férfi, ahogy azt a régészek a gazdag sírmellékletből kiindulva eredetileg feltételezték – írja az MTI a Nature Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány alapján.

A kutatók korábban azt feltételezték, hogy a sírban egy 17 és 25 év közötti férfi vezető nyugszik, aki a rézkorban (időszámításunk előtt 3200 és 2200 között) élt. Azonban egy fog elemzéséből kiderült, hogy a Sevilla környékén található Valencinából előkerült sírban egy vélhetőleg magas rangú nő nyugodott.

Katharina Rebay-Salisbury, az Osztrák Régészeti Intézet munkatársa közölte:

Gyakori elképzelés, hogy az emberi történelem legkorábbi korszakában minden vezető pozíciót férfiak töltöttek be, ez a lelet azonban számos nemi sztereotípiára rácáfol.

A sírban egyebek között elefántagyart, strucctojáshéjat és egy hegyikristályból készült pengével, valamint gyöngyházzal kirakott elefántcsont markolattal rendelkező tőrt találtak. A kutatók szerint a tény, hogy efféle tárgyakat helyeztek el egy nő sírjában, azt mutatja, hogy a nők már az emberi történelem legkorábbi időszakában is betölthettek vezető tisztséget.

A kutató szerint az „elefántcsont hölgy” elefántcsont-kereskedő vagy papnő lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik