Tudomány

Értékes kincseket rejtett az ősi sír

MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Magasstátuszú ember, kincsekkel teli sírhelyét találták meg egy ausztriai ősi temetőben – írja a Heritage Daily. A helyszínen korábban már több mint 1000 sírt, bennük pedig számos értékes tárgyat fedeztek fel.

A mostani ásatások egy vaskori sírgödröt tártak fel, amelyben egy elhamvasztott személy maradványai pihentek számos jó állapotban fennmaradt bronztárgy között.

A leletek között egy karperec, egy dísztű maradványai, egy fegyver pengéje és egy övcsat szerepel. Mielőtt eltemették őket, az összes fémtárgyat szándékosan tönkretették, a szakértők szerint ez a vaskorban egy bevett szokás volt.

Mindemelett néhány csigavonallal díszített fémtárcsát is találtak, amelyeken anyagdarabokat fedeztek fel. A régészek ebből arra következtetnek, hogy az elhamvasztott ember maradványait a tönkretett bronztárgyakkal együtt zsákba tették, a fémtárcsákat pedig a zsák tetejére rakták, mielőtt eltemették. Ez egy eddig teljesen ismeretlen temetkezési szokás, hasonló nyomokat korábban még sosem fedeztek fel a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik