Tudomány

Életre kelt egy hatalmas fekete lyuk

MARK GARLICK / Getty Images
MARK GARLICK / Getty Images

Hirtelen „életre kelt” egy hatalmas fekete lyuk, és az egyik legfényesebb égitestté vált, amelyet a csillagászok valaha láttak – írja a Live Science. A J221951 nevű óriási fekete lyuk nagyjából 10 milliárd fényévre található a Földtől, és egyszer csak olyan fényesen kezdett világítani, hogy a szakértők először egy 1 milliárd fényévre lévő robbanásnak hitték.

A csillagászok először arra gyanakodtak, hogy egy kilonóva nevű jelenséget figyeltek meg, ami akkor jön létre, ha két neutroncsillag egymásnak ütközik és felrobban. Ezek a robbanások azonban csak néhány napig látható kék fényt okoznak, a kutatók által megfigyelt erős kékfény azonban hónapok elteltével sem tűnt el, innen tudták, hogy nem kilonóváról van szó.

Végül a NASA Hubble űrtávcsöve is megvizsgálta a rejtélyes objektumot, és megállapította, hogy egy távoli galaxis közepén található, amiből azt feltételezik, hogy egy szupermasszív fekete lyuk lehet.

Az égitest 10 hónapon keresztül folyamatosan egyre fényesebb lett, majd elkezdett elhalványulni.

A szakértők úgy vélik, a különös jelenségnek két magyarázata lehet: az egyik lehetőség szerint az erős fényt az okozta, hogy az égitest bekebelezett egy csillagot, de az is elképzelhető, hogy a fekete lyuk eddig szunnyadt, most viszont hirtelen „felébredt” és újra „lakmározni” kezdett.

Ahhoz, hogy a csillagászok meg tudják állapítani, pontosan mitől „kapcsolt be” az objektum, további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik