Tudomány

Ritka, rózsaszín sáskát talált egy férfi a kertjében

Ritka, rózsaszín sáskát talált egy walesi amatőr fotós saját kertjében – írja a BBC. A 65 éves Gary Phillips épp virágokat metszett llandegfani otthonánál, amikor megpillantotta a különös rovart. Az állat nem volt túl nagy, színezete miatt viszont megragadta a tekintetét.

Egyes szakértők szerint egy-egy embernek nagyjából 1 százalék esélye van arra, hogy életében láthasson hasonló egyedet.

A példány egy közönséges rétisáska volt, a jellemzően zöldes és barnás színezetű faj a Brit-szigetektől az Urálig, Skandináviától Anatóliáig előfordul.

A különleges árnyalatért egy genetikai mutáció felelős. Az élénk színekből adódóan az ilyen sáskák nehezen tudnak elrejtőzni a ragadozók előtt, ezért nagyobb eséllyel pusztulnak el. A ritka genetika mellett ez is csökkenti az észlelés esélyét.

Paul Hetherington, a Buglife nevű természetvédelmi szervezet munkatársa szerint a Phillips által megörökített példányra eritrizmus jellemző. Ez a túl sok vörös pigment, illetve a túl kevés fekete pigment termelődésével jár.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BBC News (@bbcnews) által megosztott bejegyzés

A rózsaszín külső nem előnyös egy sáska számára, hiszen megnehezíti az elrejtőzést a növényzetben – igaz, nyáron, amikor a fű színe hajlamos megváltozni, javulnak az esélyei. Hetherington szerint alapvetően nem könnyű hasonló egyedeket felfedezni, de ha az ember aktívan, célzottan keresi őket, egészen nagy valószínűséggel bukkanhat rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik