Tudomány

Ókori sírokat találtak Belgrádban

Sladic / Getty Images
Sladic / Getty Images

Római kori sírokra és egy akvadukt maradványaira bukkantak Belgrádban – írja a Live Science. A leletek abból a periódusból származnak, amikor a település a Római Birodalomhoz tartozott, és Singidunumnak nevezték.

Eddig 14 római kori sírt tártunk fel a 3. és 4. századból

– mondta Milorad Ignjatović, a Belgrádi Városi Múzeum régésze. A helyszínen különböző stílusú nyughelyek fekszenek, kettő közülük téglalap alaprajzú, és téglákkal kirakott boltozattal alakították ki őket, míg két másik koporsó formában egymásra rakott téglákból áll. „Négy kőszarkofágot is felfedeztünk, amelyek a római korban a temetés legpazarabb módjának számítottak” – tette hozzá Ignjatović.

Az ásatások, amelyek egy mélygarázs építését előzik meg, március óta zajlanak Belgrád központjában. A környéken mintegy 40 évvel ezelőtt feltártak már római kori sírokat.

A legújabb projekt során elsőként második világháborús romokra bukkantak, ezek akkor keletkeztek, amikor a német megszállás alatt a szövetségesek bombázták a területet. A kutatók egy 17-18. századi, oszmán település maradványait is felfedezték. Az ókori sírok csak néhány hete kerültek elő.

Singidunum egy korábbi kelta település helyén jött létre az időszámítás szerinti 1. században, a római hódítást követően. A város utóbb Moesia provincia egyik legfontosabb településévé vált, a térséget legalább két légió védte. Singidunum egy uralkodót is adott a birodalomnak: 331-ben itt született a későbbi Iovianus császár.

Singidunum egy időben a régió kereszténységének központja volt, rövid ideig pedig Bizánchoz is tartozott. 441-ben a hunok elpusztították a várost, lakóit pedig rabszolgává tették.

A régészek számítottak rá, hogy római kori sírokat találhatnak, az akvadukt felfedezése viszont meglepte őket. A csapat mintegy 60 méternyi ólomcsőre bukkant, ezt a 2. században rakhatták le az akvadukt meghosszabbításaként, hogy ellássanak egy közeli erődöt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik