Tudomány

Két pisztolylövés lobbantotta lángra a világot

Az osztrák-magyar trónörökös, Ferenc Ferdinánd és felesége, Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba 1918. június 28-án. A pályaudvarról nyitott gépkocsiban – meglehetősen hanyag biztonsági intézkedések mellett – indultak meg a város polgármesteréhez – írja a Rubicon.hu.

Egy gránát célt tévesztett

Gavrilo Princip – társaival együtt – ekkor már hetek óta szervezte Ferenc Ferdinánd megölését, amiben a Fekete Kéz mellett többek között a Narodna Odbrana (Egyesülés vagy Halál) nevet viselő szerb terrorcsoport aktivistái is szerepet vállaltak. A merénylők felvették a kapcsolatot az Ifjú Bosznia szervezet tagjaival, majd az elkövetkező hetekben úgynevezett „sejtekként” várakoztak Szarajevó közelében. Amikor tudomást szereztek a trónörökös látogatásáról, visszatértek a tartományi székhelyre, és abból a szempontból mindenképpen könnyű dolguk volt, hogy a trónörökös tervezett útvonala a sajtó révén már napokkal korábban ismertté vált.

Június 28-án Princip mellett még öt terrorista várt a vendégekre, arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel, vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével. Végül csak egyikük hajította el gránátját, amely célt tévesztett, és Oskar Potiorek táborszernagy, Bosznia-Hercegovina katonai kormányzójának szárnysegédjét sebesítette meg.

Wikipedia Achille Beltrame által készített illusztráció, amely 1914. július 12-én jelent meg a Domenica del Corriere című hetilapban

Közvetlen közelről

A merénylők ezután szétszéledtek, látszólag kudarcot vallottak: Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba látogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Potiorek közben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy a sikertelen támadás után megelőzhessék a további kísérleteket.

Ennek megfelelően a trónörökös később a Ferenc Józsefről elnevezett utca helyett egy szélesebb sugárúton haladt volna végig, a menet élén haladó sofőrök azonban elfeledkeztek az utasításról. Amint a főhercegi pár autója befordult a szűk utcácskába, Potiorek dühösen megállította a konvojt, aminek eredményeként a kereszteződésben hatalmas kavarodás támadt. A trónörökös vesztét tehát a szerencsétlen véletlen okozta, Princip ugyanis éppen ebben az utcában várt rá. A terrorista a hatalmas tömegben könnyen a veszteglő kocsihoz jutott, majd

közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe.

A tettest még a helyszínen elfogták, és később – fiatal korából eredően – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Princip azonban az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban. A június 28-i merénylet végül nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világégés kiindulópontja lett: egy hónappal a merénylet után kitört az első világháború, mely aztán alapjaiban változtatta meg Európa képét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik