Tudomány

Feldarabolták és megették ősi rokonunkat

Egy új tanulmányban egy olyan ősi, távoli rokonunkat mutatják be, akit a jelek alapján feldaraboltak, majd megettek – írja a ScienceAlert. A kutatók egy 1,45 millió éves, vágásokkal borított sípcsontot elemeztek, a lelet Kenyában került elő.

Ez a legősibb bizonyíték arra, hogy homininák homininák húsát dolgozták fel.

Briana Pobiner, a Smithsonian Intézet munkatársa és kollégái 3D-s vizsgálat alá vetették a maradványon látható sérüléseket, és csontok segítségével kísérleteket is elvégeztek. Az eredmények alapján a vágásokat kőeszközök alakították ki, ahogy a húst lefejtették.

Az emberi evolúciós fán ismertek olyan fajok, amelyek egymást fogyasztották, és a fajon belüli kannibalizmus sem példa nélküli. Az új felfedezés viszont azt mutatja, hogy ez a viselkedés a vártnál is ősibb.

A sípcsontról készült öntvény elemzése alapján a leleten lévő 11 sérülésből 9 egyértelműen szándékos, kőeszközzel ejtett vágás, míg a másik kettő oroszlánokéhoz hasonló harapásnyom. Hogy melyik sérülések keletkeztek előbb, azt nem tudni, a vágások mindenesetre egy irányba mutatnak, és ott helyezkednek el, ahol a vádli a csonthoz kapcsolódott.

Úgy tűnik, az eszköz használója a húst fejtette le. Pobiner szerint a vágásokat nem rituális céllal ejtették, a húst bizonyosan elfogyasztották.

Jennifer Clark

A csontot az 1970-es években írták le először, akkor az Australopithecus boiseihez kötötték, később azonban már a Homo erectushoz. A szakértők ma úgy gondolják, nem lehet egyértelműen beazonosítani a leletet, és azt sem lehet meghatározni, hogy melyik faj evett a húsból.

A kutatók nem zárják ki, hogy idővel még ősibb, feldolgozott homininmaradványokat is találhatnak. A mostani tanulmány az bizonyítja, hogy érdemes szétnézni a már meglévő leletanyagokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik