Tudomány

Kiváltja az inzulininjekciót ez az új kezelés

Dani Ferrasanjose / Getty Images
Dani Ferrasanjose / Getty Images

Kiváltja a napi többszöri tűszúrást és vércukor mérést a Semmelweis Egyetem új, 2-es típusú cukorbetegséget kezelő terápiája – írja az MTI az intézmény közleménye alapján. Az eljárásnak – amelyet a társadalombiztosítás támogat – jóval kevesebb mellékhatása is van, mint a kizárólag inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek.

Az új injekciót, amely egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú hatóanyagból áll, naponta csupán egyszer kell beadni, vércukormérést pedig elegendő hetente egy-két alkalommal végezni.Kempler Péter egyetemi tanár, az intézmény belgyógyászati és onkológiai klinikájának munkatársa elmondta, az új kezeléssel a beteg kevésbé hízik, kevesebb a vércukoreséssel járó epizód, mintha csak inzulint használna, és ritkább a mellékhatás. Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, és előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap.

Az egyetemi tanár kifejtette, hogy a cukorbetegek kilencven százalékát a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki, Magyarországon a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai a felnőtt lakosság tizenöt százalékát, tehát csaknem másfél millió embert is érinthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik