Tudomány

Megtalálták a legősibb péniszábrázolást

urbancow / Getty Images
urbancow / Getty Images

Egy új tanulmányban az eddigi legősibb lehetséges péniszábrázolást mutatják be – írja az IFLScience. A különleges lelet mintegy 42 ezer éves.

A falloszra emlékeztető tárgyat 2016-ban fedezték fel az észak-mongóliai Hangáj-hegységben. A lelet egy faragott, 4,3 centiméter hosszú, 2,1 centiméter széles és 1,3 centiméter vastag grafitdarab. Kis mérete alapján azt feltételezik, hogy dísztárgy lehetett, talán egy termékenységi talizmán.

A közelben talált szerves anyagok szénizotópos elemzése azt mutatja, hogy a lelet 42400-41900 éves.

A kutatók szerint ez lehet a legkorábbi ismert szexualizált antropomorf ábrázolás.

Úgy tűnik, hogy a vadászó-gyűjtögető közösségek már a térségben való elterjedésük nagyon korai szakaszában szimbólumként használták a nemi anatómiai jellemzőket. Solange Rigaud, a Bordeaux-i Egyetem munkatársa és kollégái úgy vélik, hogy a grafitdarab jellegzetességei egy péniszre utalnak, ám fontos hozzátenni, hogy ez csak az egyik lehetséges értelmezés.

A feltételezést mindenesetre megerősíti, hogy a paleolitikus művészet hemzseg a szexuális vonásoktól, elég a 25 ezer éves willendorfi vénuszra gondolni. Szintén férfi nemi szervet ábrázolhat a Hohle Fels-i fallosz, amely nagyjából 28 ezer éve keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik