Tudomány

Honnan ered az apák napja?

Media Museum / SSPL / Getty Images
Media Museum / SSPL / Getty Images
Június 18-án ünnepeljük az apák napját, az ihlető az amerikai polgárháború egyik veteránja, William Jackson Smart volt, aki 14 gyereket nevelt fel egyedül.

Teljesen mindegy, milyen méretű vagy szerkezetű családról van szó, az így létrejött közösség elsődleges célja az utódok, vagyis a gyerekek felnevelése, jólétük biztosítása. Ha úgy vesszük, minden nap gyereknap, ám létezik hivatalos ünnep is: a nemzetközi gyermeknap Törökországból ered, hazánkban a XX. század elejétől tartják, időpontja 1954-től május utolsó vasárnapja.

Az anyák napja sokkal ősibb, már az ókori görögök ünnepséget tartottak tavasszal Rheának, az istenek anyjának, illetve az édesanyáknak a tiszteletére. Hazánkba az Egyesült Államokból érkezett, a Mária-tisztelettel összekapcsolva 1925-ben ünnepelték először, időpontja május első vasárnapja. De mi a helyzet az édesapákkal?

Az ő ünnepük hazánkban és a világ számos országában június harmadik vasárnapja, vagyis idén június 18.

A gyereknappal és az anyák napjával ellentétben Magyarországon nem igazán találjuk a világi gyökereit, mégsem nevezhetjük „mondvacsináltnak”. Az egyház ugyanis hagyományosan Szent József napján, március 19-én ünnepli az apákat. József ugyan nem volt Jézus vér szerinti apja, de ő nevelte fel, az apa helyén állt az életében, Isten József fiává tette Jézust: ünnepe így a gyermekeik sorsát meghatározó apák ünnepe is lett.

A világi apák napja, amit országonként más és más dátummal tartanak – de a többség hozzánk hasonlóan most vasárnap – a XX. században született, természetesen Amerikában. William Jackson Smart második felesége 1891-ben hunyt el hetedik közös gyermekük szülése közben, a férfi egyedül nevelte fel 14 gyermekét – első házasságából 4, a másodikból 3 mostoha és 7 saját gyereke volt.

Amikor lánya, Sonora Smart Dodd először hallott az első anyák napi ünnepségről, úgy vélte, az apáknak is járna hasonló. Kezdeményezését 1910-ben karolták fel a hatóságok, dátumnak pedig William születésnapját, június 5-ét tűzték ki, de a szervezés megcsúszott. Így rendezték az első apák napját 1910. június 19-én, a hónap harmadik vasárnapján, ahogyan ma is. William Jackson Smart 1917-ben, 77 évesen hunyt el Sonora házában gyermekei körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik