Tudomány

Közel száz ember meghalt egy hőhullám miatt Indiában

Kabir Jhangiani / NurPhoto / AFP
Kabir Jhangiani / NurPhoto / AFP

Legkevesebb 96 ember halt meg India két legnépesebb államában az elmúlt napokban a hőhullám miatt – közölték a hatóságok.

A haláleseteket az észak-indiai Uttar Prades és a keleti Bihár államokból jelentették, a hatóságok figyelmeztették a hatvan év feletti és a különböző betegségekben szenvedő lakosokat, hogy napközben ne menjenek az utcára.

Uttar Pradesben 54-en haltak meg, valamennyien Ballia járásban, Lakhnautól, az állam fővárosától mintegy 300 kilométerre délkeletre. A hatóságok megállapították, hogy az áldozatok többsége hatvan év feletti volt és valamilyen betegségben szenvedett.

S.K. Jadav balliai tisztiorvos elmondta: az elmúlt három napban mintegy 300 pácienst szállítottak a járási kórházba a hőség miatt rosszabbodott egészségi állapotuk miatt.

A páciensek hatvan év felettiek, magas lázzal, hányással, légzési nehézségekkel és szív- és érrendszeri panaszokkal kerültek kórházba.

Balliában, valamint Uttar Prades középső és keleti részén szokatlanul nagy a hőség. Balliában vasárnap 43 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, a szokásosnál öt fokkal magasabbat. A relatív páratartalom 25 százalékos, ami tovább növeli a hőérzetet.

Bihár államban 42-en haltak meg az elmúlt két napban. Harmincöt haláleset kórházban történt az állam fővárosában, Patnában, ahol több mint kétszáz beteget ápolnak hasmenéssel és hányással.

Patnában vasárnap 44,7 fok volt a csúcshőmérséklet.

Indiában általában a nyári hónapok – április, május, június – a legmelegebbek, amíg a monszunesőzés beálltával nem csökken a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a hőmérséklet. A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

A klímaváltozás hatásait tanulmányozó World Weather Attribution tudományos kezdeményezés tanulmánya szerint a Dél-Ázsia egyes részeit áprilisban sújtó hőhullám valószínűleg javarészt az általános felmelegedés következménye.

Áprilisban 13 ember halt meg indiai pénzügyi fővárosában, Mumbaiban, több államban egy hétre bezárták az iskolákat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik